ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шарлатанска измислица ли е замразяването на стволови клетки?

Може ли дълбокото замразяване на вашата кръв, зъби или мазнини наистина да ви помогне срещу смъртоносни болести в бъдеще? Разбира се че това е съблазнително обещание, което се прави за стволовите клетки.

Стволовите клетки имат потенциал да се развиват в много различни тъкани на човешките клетки. Това означава, че те могат да бъдат въведени в организма като „резервни части“ с идеята за лечение на дефектни клетки или органи.

Стволовите клетки са намерени за първи път в ембриони, но сега учените казват, че са успели да ги екстрахират от пъпната връв и плацентата, както и от зъби, костен мозък и дори телесните мазнини.

Медицината използва стволови клетки за спасяване на човешки живот.  Кръвта от пъпната връв се оказва безценна за лечение на рак на кръвта като левкемия, сърповидно-клетъчна анемия и автоимунни заболявания. При тези заболявания стволовите клетки работят по-бързо и по-ефективно от костния мозък, който преди това беше единствената възможност.

Но това не означава, че стволовите клетки някога ще бъдат панацея.  Въпреки десетилетията научни изследвания и буйните обещания за потенциалните възможности на стволовите клетки като панацея – това остават само диви обещания. Един от основните проблеми е, че бързият растеж на стволовите клетки може лесно да се обърка и да причини ракови заболявания и други проблеми.

Д-р Ървин Вайсман – директор на Института за биология на стволовите клетки и регенеративна медицина в Станфордския университет в САЩ – предупреди, че хората, които плащат за замразяване на стволови клетки пропиляват парите си. Той казва, че стволовите клетки от пъпна връв ще „имат само един много ограничен капацитет да правят тъкани, кости и мазнини. Те не правят мозък, сърце или скелетни мускули, въпреки това, което твърдят различни хора! „.

Вече много учени и специалисти смятат, че замразяването на стволови клетки за употреба в неясно бъдеще по-скоро има отрицателен ефект. Освен това процедурата за извличане на кръв от плацентата веднага след раждането носи риск от причиняване на кръвоизлив на майката или смърт на детето и това трябва да се извършва само от квалифицирани и лицензирани експерти.

Съхраняването на стволови клетки не е въпрос само на безопасност, а повод за загриженост и огромен морален въпрос. Особено опасно е частното банкиране на стволови клетки, където хората си дават парите без да знаят дали в един момент тази частна фирма няма да изчезне, както става често в България с всякакви измамници. Нашето законодателство не защитава клиентите на частни фирми. Можете да „пиете една студена вода” след време, както стана със строителния бум до 2008 година и последвалата криза, в която фалираха много фирми, а хората, закупили апартаменти от тях и до сега чакат „от умрял писмо”.

Спасяването на хора със стволови клетки трябва да става чрез анонимно донорство и законодателите в България трябва да помислят как да направят така, че повече хора да стават донори.

 

 

При силен стрес косата побелява преждевременно!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *