ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

3 неверни твърдения за грипа

грип, кашлица, настинка, бактерии, зараза
1.      Всеки трябва да се ваксинира срещу грип.Не е вярно!

Здравите младежи могат да си спестят боцкането. За хората над 60 години обаче ваксината се препоръчва, за да не се появят опасни усложнения. Същото важи и за хора с някои хронични заболявания, като например диабет или сърдечносъдо­ви проблеми. Ваксината се прави ежегодно, тъй като вирусът непрекъснато об­разува нови щамове.

 

2.      При болки в гърло­то е по-добре да правим гаргара, отколкото да пием чай.

Не е вярно!

Всъщност, никойне е прави л изследвания кое е по-добро. И двете са като балсам за въз­паленото гърло. Гаргарата с топла солена вода (1/4 чаена лъжичка сол на една чаша вода) или чай от салвия или лайка овлажняват гърлото, изплакват секретите от ли­гавицата и по този начин от­страняват причинителите на инфекцията. Освен това убиват микробите. Чрез гаргарата обаче не може да се стигне до по-дълбоките места в гърлото. Точно тук помага пиенето на чай на малки глътки (от анасон, салвия, женско биле). Ако само сме прегракнали, са достатъчни и бонбони от салвия – те предизвикват отделяне на повече слюнка, а тя съдържа ензими като например лизозим, които убиват бактериите.

При болки в гърлото, комбинирани със затруднено преглъщане, са полезни таб­летки с флурбипрофен, който е противовъзпалителен. Ако ги вземете още при първите признаци, те ще излекуват раздразнената лигавица и ще предотвратят по този начин развитието на повече бакте­рии. Възможно е дори да се избегне възпалението. Добре е и да вържете лек шал около врата си. Топлината помага на клетките на имунната систе­ма по-бързо да се придвижат до засегнатото място.

3.      Лекарствата за подсилване на имунитета помагат, дори когато ги взе­мем по-късно.

Не е вярно!

При изследвания е уста­новено, че тези средства помагат само когато се взимат още при първите признаци на настинка. Повечето пациенти оба­че ги взимат много късно. Трябва да се спре разпро­страняването на вирусите, докато все още функцио­нират защитните ни сили. Можете да ги поддържате с приемане на 1 до 2 грама витамин С, 60 мг цинк и 200 микрограма селен на ден в продължение на 2 до 4 дни. По-добре е обаче да предотвратите заболява­нето с по-ниска доза – 500 мг витамин С, 15 мг цинк, 50 до 100 микрограма се­лен. Тези вещества под­силват имунната система, както и пробиотичните млечни продукти с култу­ри на лактобацилус.

 

 

 

 Подбрани народни рецепти при простуда

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *