Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аюрведа препоръчва да се ползва сминдух при тези здравословни проблеми

Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) e едногодишно растение от семейство бобови, известно с подправката, която се прави от семената му. 

Семената и листата му са лесно достъпни и се използват широко в индийската кухня. Те имат силен аромат и горчив вкус. Но когато се използва в малки количества, придава невероятен вкус на храната ви. Слага се в къри, зеленчукови ястия и като незаменима съставка в шарената сол – комбиниране на чубрица, сминдух, смляна печена царевица и червен пипер. Но знаете ли, че той е богат източник на лечебни свойства? Съдържа протеини, фибри, витамин С, ниацин, калий, желязо и алкалоиди. Освен това съдържа съединението диосгенин, което има свойства, подобни на естроген, както и стероидни сапонини. Ето как можете да го използвате!

Увеличаване на кърмата

Сминдухът се нарежда на едно от първите места по полезни качества за кърмещите майки. Това се дължи на присъствието на диосгенин в подправката, който увеличава производството на кърма.

Намалява ПМС (предменструален синдром)

Сминдухът съдържа съединения, като например диосгенин и изофлавон, които са с подобни свойства на естроген. Тези съединения също облекчават симптомите на менопаузата като горещи вълни и колебания в настроението. Жените са по-предразположени към недостиг на желязо по време на юношеството (започването на менструалния цикъл), по време на бременност и кърмене. Включването на зелени листни зеленчуци и сминдух във вашата диета може да даде нормалното количество желязо на организма ви. Но не забравяйте да добавите домати или картофи, за да засилите усвояването на желязо.

Намалява холестерола

Според проучвания, сминдухът помага да се намали нивото на лошия холестерол (LDL).

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Семената от сминдух имат сърдечно-съдови ползи, дължащи се на присъствието на галактоманан. Той понижава риска от сърдечен удар. Също е отличен източник на калий, който се противопоставя на действието на натрия и спомага за контрола на сърдечната честота и кръвното налягане.

Диабет

Сминдухът е полезен за хората с диабет. Галактомананът и естествено разтворимите фибри, които се съдържат в него, забавят скоростта на абсорбция на захарта в кръвта.

Помощ в храносмилането

Сминдухът помага да изхвърлим вредните токсини, а също облекчава храносмилането и помага за лечението на запек.

Премахва киселините в стомаха

Една чаена лъжичка семена от сминдух поставени във вашата храна може да бъде ефективно средство против киселини. Клеят от семената образува защитно палто на лигавицата на стомаха и червата и успокоява раздразнените стомашно-чревни тъкани. Преди консумация можете да накиснете семената за 20 минути във вода.

Против кашлица и болки в гърлото

Успокояващият ефект на клея в сминдуха помага за облекчаване на кашлица и болка от възпалено гърло. Една чаена лъжица семена от сминдух се забърква с 1 с.л. мед и сока от половин лимон. Консумира се веднъж на ден след храна.

Предотвратява рак на дебелото черво

Фибрите (сапонини, клей и т.н.) от сминдуха се свързват с токсините в храната и помагат да ги изхвърлите. Това от своя страна предпазва лигавицата на дебелото черво от рак.

Сминдух Fenugreek Seed
Сминдух (Fenugreek) – поддържа нормални стойностите на холестерола и кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *