ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не яжте фъстъци, ако не сте проверили дали нямате алергия от тях!

Въпреки че се наричат ядки, фъстъците са всъщност бобови растения, но съдържат подобни протеини на тези в ядките като бадеми, бразилски орехи, орехи, лешници и макадамия.

Някои хора, които са чувствителни към фъстъци могат също да бъдат алергични и към черупкови плодове. Особено е важно за децата да се отнасяте предпазливо преди да им дадете за първи път някакви ядки.

При контакт с кожата и вдишване

Въпреки че яденето на фъстъци е най-разпространеният начин да се предизвика алергична реакция, при контакт с кожата и вдишване са другите две възможности. Нанасянето на крем, направен с фъстъчено масло, вдишване на фъстъчено брашно или спрей с фъстъчено масло за готвене може да предизвикат реакции в едно дете, което е чувствително към фъстъци. Родителите трябва да бъдат бдителни, за да се помогне на детето да избягва фъстъци и да се информират всички около него да не употребяват фъстъчени изделия в негово присъствие.

Хранителни източници на фъстъци

Винаги проверявайте етикетите, дори и с познатите храни, тъй като рецептите и съставките могат да се променят. Етикетът ще ви каже дали храната съдържа фъстъци или е бил обработен в производствен цех или фабрика, която преработва и фъстъци. Прочетете внимателно, като имате предвид, че на етикета може да не е написано точно „фъстъчено масло”, а просто „ядки“ като съставка. Храни като мюсли, енергийни напитки, печени изделия, замразени десерти и зърнени хлябове често съдържат фъстъци или фъстъчено масло. Пекарните могат да използват фъстъчено масло, за да изпържат някои храни и много етнически ресторанти, като например тези, които са от Африка или китайски, индонезийски, мексикански, тайландски и виетнамски- използват фъстъци или фъстъчено масло. Всякакви сосове, енчилада, чили, песто и маринати – всички биха могли да съдържат фъстъци или фъстъчено масло.

Избягвайте фъстъците

Ако вие или детето ви имате тежка алергична реакция към фъстъци, трябва да изхвърлите всички ядки и храни, които ги съдържат от дома си. Ако държите фъстъци или фъстъчено масло в дома, бъдете внимателни за кръстосано замърсяване, като например с помощта на нож, ако използвате фъстъчено масло и след това с помощта на същия нож вземете желе от буркан. Компостът и храните за домашни любимци могат да съдържат фъстъци или фъстъчено масло. Ако детето ви се занимава с храната и домашния любимец, който се храни с такива приготвени храни, то може да прояви реакция. Учете детето си да не споделя храна, която е приготвена за неговия съученик, например. Когато се храните в ресторант, информирайте сервитьора за алергията си или тази на детето.

Винаги носете със себе си противоалергични средства, за да ги приложите при нужда и в случай на непредвидени обстоятелства. Алергията от фъстъци е една от тези, които не се надрастват в повечето случаи.

 

 

Диагноза: Алергична към пролетта

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *