Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

По-малко стрес и повече движение за здрави кости

здрави кости, движение, здраве, калций

1. Намалявайте стреса

При стресови ситуации ор­ганизмът започва усилено да произвежда хормона кортизол. Един от страничните му ефекти и е влошаване на усвояването на калций в чер­вата и повишено изхвърля­не чрез бъбреците. Колкото по-дълго сме в състояние на стрес, толкова повече калций губим и толкова по-крехки (в най-прекия смисъл на ду­мата) ставаме.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: учете се да се отпускате. А докато свикнете да го пра­вите, в периоди на нервност отделяйте особено голямо внимание на пълноценното хранене, за да компенсира­те загубата на минерали. В тревожни моменти хапвай­те черен шоколад – в него има много антиоксиданти: витамин А, С, Е, а също селен, магнезий, желязо, калций и калий.

2. Движете се повече

Колкото по-малко се движим, толкова по-лошо се усвоява калцият: организмът сякаш решава, че при пасивния на­чин на живот здравите кости са излишен разкош. За расте­жа на костната тъкан са мно­го важни бягането, ходенето, упражненията с тежести (но, разбира се, без фанатизъм в тази посока).

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: напълно достатъчно е с една тренировка да се изразходват 400-450 к кал – това е стан­дартна силова тренировка във фитнеса плюс половин час на бягащата пътечка. Запомнете, че калцият се губи с потта, затова при активни тренировки и чести посещения в сауна загубите трябва да се компенсират. Чаша обезмаслено мляко и шепа бадеми – това е отлич­на закуска след посещение в спортна зала.

 

Прегръдката лекува

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *