ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Запекът вече е епидемия

Според медицинската статистика запекът е заболяване, което засяга много повече хората днес, отколкото е било преди години

 

запек

Изчислено е, че от него страдат сериозно по един човек на всеки пет, а засегнати в по-лека степен са над 40% от хората. Ако не бъде лекуван навреме, запекът може да стане причина за мигрени, болки в стомаха, колики, цистит и дори хронична умора. Причините се крият най-вече в съвременния начин на живот: стрес, неправилно хранене – не на точни интервали, често накрак и набързо, както и приемане на прекалено много преработени и изкуствени храни. В повечето случаи страдащите не обръщат внимание на проблема и го търпят години наред или преминават към самолечение по най-лесния начин – с лаксативи. Те са ефективни, но специалистите подчертават, че трябва да се ползват единствено за точно определени периоди, и то по лекарско предписание. Защото, ако се приемат прекалено често и за прекалено дълго, организмът привиква към тях и става зависим, а освен това може да предизвикат и алергични реакции.

Правилно хранене

Това е най-лесното правило за справяне със запека и всички го знаят, но малцина го прилагат ефективно. За да нямате проблеми с обмяната на веществата, заложете преди всичко на храни, богати на фибри: пълнозърнести продукти, кафяв ориз, сурови зеленчуци и плодове. От зеленчуците най-добър ефект имат зелените – спанак, коприва, грах, краставици, броколи, зеле, марули. Нека всеки ден в менюто ви присъстват и моркови, целина или домати. Сред плодовете в класацията за помощници срещу запек, разбира се, водят сините сливи, следвани от смокините, кайсиите и прасковите. Хубавото е, че те не губят слабителния си ефект дори и да се консумират изсушени. Ефикасни са също боровинките, малините, ягодите и къпините, а също така ябълките и пъпешите. Сред подправките залагайте на чесън, лют пипер и джинджифил, за които се смята, че подобряват храносмилането. Сред по-„модерните“ храни – тези, които подпомагат обмяната на веществата, са алое вера, синьо-зелени водорасли и чиа, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *