ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Любопитни и интересни факти за остеопорозата

Повечето хора, когато чуят думата „остеопороза“ си мислят, че това е болест,  типична за по-възрастните жени. Но това не винаги е така.

Ето някои интересни и любопитни факти за тази болест:

–      Думата „остеопороза“ произлиза от гръцките думи „osteo“, което означава кост и „poros“, което означава, пора или проход.

–      Остеопорозата не е болест, която се случва единствено на възрастните хора – всички възрасти са застрашени.

–      Бялата раса и азиатците са застрашени повече, отколкото хората от останалите раси.

–      Хората, които пият много кафе и алкохол и тези които пушат цигари са изложени на по-висок риск от развитие на остеопороза, отколкото другите.

–      Статистиката в европейските държави показва, че една от всеки две жени и един от всеки четирима мъже страдат от остоепороза.

–      Фрактурите на бедрената кост са два до три пъти повече при жените, отколкото при мъжете.

–      Хората, които са слаби и нямат достатъчно развити мускули са изложени на по-голям риск от остеопороза.

–      Жените могат да загубят до 20% от тяхната костна маса в първите 5 до 7 години след менопаузата.

–      Хормонално заместителната терапия се е предписвала на жени след менопауза, но този метод на лечение вече е отречен, защото носи рискове за здравето на сърцето, ако хормоните се приемат в дългосрочен план.

–      Мъжете са склонни да развият остеопороза 10-15 години по-късно от жените, защото те обикновено са по-едри и имат повече костна маса.

–      Упражненията ще ви помогнат да поддържате костната маса. Развитието на остеопороза се наблюдава по-рядко при жени, които правят гимнастика поне 4 дни в седмицата по 20-30 минути или използват физическо натоварване всеки ден.

–      Остеопорозата може да се предотврати чрез правилно хранене още от младежка възраст. Основното е да се храните с повече храни, които съдържат калций и витамин С. Така ще имате достатъчно пикова костна минерална плътност.

–      Хората, които имат проблеми с храненето и се увличат от всякакви диети, са по-склонни към развитие на остеопороза.

–      Приемането на кортикостероиди за дълъг период предразполага към развитие на остеопороза.

 

Да се предпазим от остеопороза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *