Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето защо магнитните бури са опасни за здравето на човека

Слънчевата активност променя магнитното поле на Земята и това, разбира се, се отразява на хората

 

магнитни бури

Животът показва, че по време на най-голяма слънчева активност възниква рязко влошаване на състоянието на болни и слаби хора, на страдащи от хипертония, увеличават се пациентите в болниците, расте и броят на нещастните случаи. Интензивността на слънчевата активност има кратък, около 28-денонощен цикъл, свързан с въртенето на Слънцето около неговата ос. Най-много магнитни бури се наблюдават през март – април и септември -октомври.

Хората реагират различно на този феномен.

Към първата група се отнасят такива, които я „чувстват“ практически веднага. Втората група хора я усещат „със закъснение“ от 1 – 2 дни, което съответства на времето на движение на плазмата от Слънцето до Земята. Реакциите и на двете групи са сходни -главоболие, световъртеж, болки в областта на сърцето, раздразнителност. За първата група е по-характерно потиснато настроение.

Как се проявяват магнитните бури:

Слънчевата активност се отразява на цялата планета – забелязано е, че земетресенията са по-силни и по-чести с увеличаването на слънчевите петна. На магнитните бури реагира абсолютно всеки човек, просто защото е живо същество. Нещо повече, ако хората нямаха способността да възприемат геомагнитните изменения, те отдавна биха измрели.

За повечето хора магнитната буря е стресова ситуация за организма. Доказано е, че този феномен потиска изработването на мелатонин – хормона, отговарящ за адаптацията. Големи бури могат да доведат до развитието на десинхроноза – нарушение в биоритмите, което практически неизбежно се отразява на самочувствието. В период на магнитна буря в кората на надбъбреч-ните жлези се изработва много повече кортизол („хормон на стреса“). ползата от „гневното“ слънце.

В природата едва ли съществува нещо абсолютно вредно – в това число и магнитните бури могат да бъдат полезни. Трябва да се отнасяме към тях спокойно и да не очакваме неприятности. Безсмислено е да се крием зад желязна врата, да покриваме главата си с одеяло и да се „заземяваме“ с метални гривни. Това, което наистина трябва да направим, е да се предпазваме от допълнителни натоварвания.

В навечерието на магнитна буря не трябва да започваме генерално почистване, ремонт; добре е да избягваме проблеми, които могат да ни донесат неприятности. В дни на магнитни бури ръководителите да не вземат решения по принципни стратегически, както и по кадрови въпроси. Не трябва да се дават съвети от типа „увеличете дозата на лекарството“ (освен ако не сте лекуващ лекар!). В много случаи страдащите от хипертония или исхемична болест на сърцето е достатъчно само да променят времето на прием на лекарствата, но това е строго индивидуално, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *