Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 интересни неща, които не знаете за своето тяло

Не можете да се погъделичкате сами

 

гъдел

…ако не страдате от шизофрения. Гъделичкането е важна част от взаимодействието между хората, особено между деца и техните родители. Когато пораснат, на мнозина не им харесва, когато ги гъделичкат, но повечето хора могат да се справят с нервните мускулни съкращения и да не се смеят, когато друг човек се докосва до определено място от тялото им. Сами обаче не можем да се погъделичкаме, ако мозъкът ни знае какво именно смятаме да направим и какво следва да очакваме. Шизофрениците не могат да разпознаят кой именно ги докосва, затова могат да се смеят дори ако сами се гъделичкат с перце.

Тялото ви е по-младо от вас самите

Вие се променяте постоянно: вдишвате, издишвате, храните се, ходите в тоалетната. Постоянно набирате нови молекули и отделяте старите. Ако сте преминали стадия на съзряване, вероятно нито една част от тялото ви не е останала от детството ви. Това води до интересния проблем, който все още предизвиква много спорове във философските среди: ако всяка част от тялото ни се променя всекидневно, как успяваме да останем един и същи човек?

Вие сте частично слепи

За съжаление, очите ви имат грешка в своята конструкция: всяко има сляпо петно, което може да причини проблеми на онези, които загубят зрението на едното си око. За щастие, природата ни е дала две очи, затова тези петна не се забелязват.

Не можете да смятате без цифри

Ако гледате малка група хора, можете, без да се замисляте, да отговорите колко са, без да ги броите отделно. Малкото количество лесно се оценява инстинктивно. Членовете на племето пирайя нямат цифри в езика си, затова не могат да смятат, те не могат да оценят колко хора има в малка група дори на инстинктивно ниво.

Вероятно нямате свобода на волята

Свободни ли сте да вземате решения или те зависят от сили, които са ви неподвластни? Доктор Бенджамин Либет провел експеримент: по време на наблюдение на мозъка на пациенти той ги помолил да си мръднат ръката, когато пожелаят, и открил, че мозъкът регистрирал желание да се вдигне ръката дори преди още човекът напълно да го е осъзнал. Това значи, че можем да действаме импулсивно, като въобще всъщност не вземаме решение – вършим много неща, без да имаме такава свобода на волята, а даваме логично обяснение едва след това.

Имате ивици

Много млекопитаещи имат ивици по тялото си – като много котки или зебрите например. Хората също имат подобно свойство, но нашите ивици обикновено са просто незабележима. Можете да ги видите върху тялото на човек, страдащ от заболяване, наречено „линиите на Влашко“. Тази болест поразява определени типове клетки, а други остават незасегнати, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *