Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога да потърсим лекарска помощ при херпес зостер?

herpes zoster

Незабавно. Трябва да се обърнете към лекар до 72 часа от появата на пър­вите симптоми на херпес зостер.

Навременното ле­чение с противовирусни медикаменти ще предот­врати тежкото и продължи­телно протичане на заболя­ването, както и настъпване­то на усложнения като постхерпесна невралгия. Когато обривът е по лице­то, спешно се свържете с лекар, за да ви бъде назна­чена подходяща терапия и да се избегне рискът от за­сягане на очите и загуба на зрението. Ако след отшу­мяване на обрива продъл­жавате да изпитвате силна болка, отново се консулти­райте с лекар.

 

Докато посетите лекарския кабинет, Ви предлагаме следните мерки за самопомощ при херпес зостер:

 

Студотерапия

  • За облекчаване на болката потопете памучна кърпа в студена вода, изстискайте я добре и я наложете върху засегнатия учас­тък. Можете да направите и успокояващ студен компрес с пряс­но мляко.
  • При постхерпесна невралгия (болка, продължаваща след от­шумяването на обрива) охлаждайте проблемното място с тор­бичка лед, като леко потупвате кожата.
  • При някои хора консумацията на пикантна храна води до об­лекчаване на болката. Счита се, че капсаицинът (който се съ­държа в лютите чушки) блокира пренасянето на сигналите за болка по нервните окончания.

 

Лечение на херпес зостер – от вътре навън

  • При обостряне на заболяването вземайте 3 пъти на ден по 1000 мг лизин. Тази аминокиселина потиска размножаването на вирусите и ускорява оздравителния процес.
  • За да стимулирате имунната система и да повишите защитни­те сили на организма спрямо инфекцията, започнете прием на ехинацея (по 2 таблетки от 200 мг 3 пъти дневно) в комбинация с екстракт от канадски хидрастис (по 125 мг 3 пъти дневно).
  • Индианските племена от Южна Америка от векове познават терапевтичните свойства на билката котешки нокът. Днес тя се счита за потенциално лечебно средство срещу различни ви­русни инфекции, включително и херпес зостер. Потърсете пре­парат, стандартизиран за съдържание на 3% алкалоиди и 15% полифеноли (на опаковката трябва да е изписано наименова­нието Uncaria tomentosa или U. guianensis). Вземайте по 250 мг 2 пъти дневно.

 

Силата на профилактиката

  • Не можете да се заразите с херпес зостер. Но можете да предадете вируса на друг човек и да го заразите с варицела, ако не е прека­рал заболяването преди това. За да предпазите околните, под­държайте стриктна лична хигиена, мийте често ръцете си и ин­формирайте всеки, с когото сте в близък контакт, че страдате от болестта

 

Знаете ли, че…

Постхерпесна невралгия

При много хора болката в засегнатия участък продължава месеци и дори го­дини след отшумяване на инфекцията. Това състояние е известно под наимено­ванието постхерпесна невралгия (ПХН). Ако страдате от ПХН, трябва да се кон­султирате с лекар. Вероятно ще ви бъдат предписани перорални медикаменти като Габопентин (антиконвулсант), Амантадин или крем с капсаицин. За блокиране на болковите импулси може да се наложи инжектиране на локален анестетик. При друга терапия (която обаче е твърде скъпа) се използва спе­циален пластир с лидокаин, наречен Лидодерм. Той редуцира болката по- бързо и по-ефикасно, като доставя обезболяващия медикамент до пери­ферните нервни влакна, разположени под кожата.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *