Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

“За” и “против” хормонозаместващата терапия

Отказът от хормонозаместваща терапия може да има тежки последици за здравето; възможно е дори да причини смърт.

estrogenЕкспертна група от Йейлската медицинска школа огласи тезата си, че масовият отказ от подобна терапия е ускорил смъртта на повече от 50 000 жени, считано от 2002 година насам. Шокиращите данни са публикувани в престижното издание American Journal of Public Health.

Преди 2002 година в САЩ по медицински стандарти е била назначавана терапия с естрогени за жени на възраст 50-59 години, информират от medportal.ru. Терапията трябвало да се приема като профилактична мярка за облекчаване симптомите на менопаузата. В посочената година обаче били публикувани резултатите от друго изследване, поръчано от фондация Women’s Health Initiative (WHI). Анализът на статистическите данни тогава показал, че хормонозаместващата терапия създава увеличен риск от рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и тромбози. Оттогава много американки категорично отхвърлят хормонозаместващата терапия. Личните им лекари пък не настояват за нея и дори не я препоръчват.

Но сега медиците алармират, че става дума за смесване на информация – а от това са пострадали голям брой жени, които са преживели хистеректомия. Йейлската група обръща внимание на това, че става дума за два проблема: масова профилактика на здрави жени в менопауза и постоперативно лечение на жени с отстранена матка. Освен това в единия случай има прилагане на естрогени, а в другия – комбинирано приложение на естрогени и прогестин. В резултат на тихата психоза по отношение на хормонозаместващите терапии от тях са се отказали изключително голям брой жени с хистеректомия. Отказът от прием на естрогени е главната причина за ранната смърт на около 50 000 жени с отстранена матка в рамките на десет години (2002-2011).

Какъв е смисълът на новото американско изследване? Според авторите му загърбването на естрогенната терапия продължава и ранната смъртност на жените с хистеректомия е все така висока. Апелът на експертите е обществото да отчете важността на тази терапия: медиците са твърдо “за” приложението й при жени с отстранена матка на възраст над 50 години.
Интересно – как стоят тези проблеми в България?!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *