Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плодовете и зеленчуците са по-опасни от месото. Защо?

Диетолозите горещо препоръчват плодовете и зеленчуците като стълб на здравословното хранене. В същото време се премълчава, че те могат да бъдат причина за сериозни здравословни проблеми!

frutsПроблемите, които растителната храна причинява, доста често изискват упорито и продължително лечение. Абсурд – половината от всички хранителни отравяния са предизвикани именно от плодове и зеленчуци! Защо се случва това?

Най-често хранителни отравяния причиняват листните зеленчуци от рода на спанак и салата. Обичайно те се консумират в сурово състояние, а без термична обработка винаги има риск в стомашно-чревния тракт да попаднат болестотворни бактерии.

Статистиката сочи, че по този начин се случват 46% от всички хранителни отравяния. В същото време храните с месо са “виновни” само за 22% от спешните случаи. Т.е. излиза, че полезните плодове и зеленчуци са двойно по-опасни за човешкото здраве! Експертите сочат, че само в САЩ всеки ден се регистрират 9 милиона хранителни отравяния. Обикновено работата се разминава с повръщане и разстройство. Понякога обаче нещата се усложняват и отделни пациенти развиват бъбречна недостатъчност. Има и смъртни случаи.
Д-р Майкъл Дойл от Центъра по безопасност на хранителните продукти при университета в Джорджия твъди, че най-опасни са зелените салати. Той смята, че болестотворните бактерии могат да се формират и развиват в самата тъкан на растението. Това означава, че когато измиваме листата на салатата, опасните бактерии все пак остават в храната. Листните зеленчуци много често съдържат коли бактерии, салмонела и листерия, които са попаднали върху растението от животни.

Може ли да има гаранции за чистотата на растителните храни? Сложен въпрос. Може, ако сами си ги произвеждате. Или ако ги купувате от доверен фермер, който спазва всички правила на агротехническата безопасност. Дори и в такъв случай обаче стопроцентова сигурност няма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *