ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Три сестри си направиха двойна мастектомия

Три сестри, гражданки на Великобритания, си направиха двойна мастектомия. Причина за решението им е фактът, че двете от тях са носителки на мутантния ген BRCA2, който е свързан с агресивна форма на злокачественото заболяване.

rakПърва под ножа легнала 43-годишната Луиз Хюгс, пише medportal.ru. През 2005 година тя била диагностицирана с рак на млечната жлеза, а тестовете показали наличие на въпросния ген. Пет години по-късно същото се случило със сестрата на Луиз – блезначката й Аманда Форд. По-младата сестра на Луиз и Аманда, 40-годишната Мариана Кор, решила да се оперира превантивно и също като по-големите си сестри се подложила на двойната ампутация на гърдите. Едва по-късно Мариана научила, че за разлика от близначките тя самата не е носителка на зловредния ген. Операцията обаче вече била факт!

Г-жа Кор смята все пак, че постъпката й не е погрешна. Според нея генетичната предразположеност е само едно от условията за риска да развиеш рак на млечната жлеза. Важна е и семейната история, свидетелстваща за висок риск от заболяване от коварната болест. В конкретния случай вероятността е била изчислявана на 1:8. Тази история звучи особено актуално на фона на преживяното от звездата Анджелина Джоли, която също се подложи на двойна мастектомия. Джоли е носителка на онкогена BRCA1, и за нея рискът да развие рак на гърдата е бил преди операцията 87%. Сега този риск е намален на пет процента.
Онкогените BRCA1 и BRCA2 са първите, асоциирани с високия риск (до 80%) от развитие на злокачествени заболявания в репродуктивната система.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *