ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво трябва да знаете за заболяванията на щитовидната жлеза?

Статистиката показва, че една на всеки осем жени на възраст между 35 и 65 години и една от всеки пет жени над 65-годишна възраст имат някаква форма на заболяване на щитовидната жлеза.

Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, това е ХИПЕРтиреоидизъм. Когато има недостиг на хормони – това е ХИПОтиреоидизъм. Около 26% от жените, които са във или близо до менопаузата, са диагностицирани с тези заболявания.

Щитовидната жлеза има форма на пеперуда, разположена в областта на шията, точно под адамовата ябълка. Тя е част от ендокринната система и секретира хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които регулират метаболизма на тялото.Функцията на щитовидната жлеза е много сложна и оказва силно влияние върху функцията на почти всеки друг орган в тялото. Ето защо, доброто функциониране изобщо на  тялото зависи от здравето на щитовидната жлеза.

Не е необичайно за жените с проблеми на щитовидната жлеза да страдат от депресия. Едно от обясненията за това е, че най-биологично активната форма на хормони на щитовидната жлеза – T3, всъщност е истински невротрансмитер, който регулира действието на серотонин, норепинефрин и GABA (гама-аминомаслена киселина), инхибиторен невротрансмитер, който е важен за потушаване на тревожността.

T3 се намира в големи количества в лимбичната система на мозъка, областта, която е важна за емоции като радост, паника, гняв и страх. Ако не разполагате с достатъчно T3,  или ако неговото действие е блокирано, могат да последват цяла каскада от аномалии на невротрансмитерите, което да доведе до промени в настроението и енергията, включително и депресия.

За да разберете дали имате заболявания на щитовидната жлеза, трябва да се прегледате при ендокринолог. Поискайте пълен набор от изследвания за хормоните Т3, Т4 и задължително TSH. Освен това, за да се установи дали имате вродено автоимунно заболяване „Хашимото”, трябва да се изследват и двата вида антитела ТАТ и МАТ.

 

Мощно успoкоение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *