ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се предпазите сами от рак на гърдата?

 

Как да се предпазите сами от рак на гърдата

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Изследвайте се. Мамографията може да установи наличието на рак на гърдата от 2 до 5 години, преди да се образува бучка. Жените над 50 годи­ни трябва да се изследват на мамограф на всеки три годи­ни. Консултирайте се с личния си лекар колко често е необходимо да си правите мамография предвид възрастта и състоянието ви. Ако все още имате менструация, трябва да преглеждате гърдите си редовно седем или десет дни след началото на цикъла. Жените в менопауза трябва да правят този преглед в един и същи ден всеки месец.
  • Превантивно лечение. Тамоксифенът се използва най- често за лечение на рак на гърдата, но може да помогне и за предотвратяване на заболяването. Много лекари смятат, че страничните ефекти (повишен риск от рак на ендометриума и образуване на кръвни съсиреци) обезсмислят пол­зата от препарата с тази цел. Тамоксифенът се изписва на жени с много висок риск и се прима не повече от 5 години. Новото лекарство бетрозол (фемара) е много по-ефикасно за предотвратяване на повторната поява на рак, особено в случаите, когато тамоксифенът не може да се приема.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Движете се. Изследванията сочат, че жените, които спортуват поне 4 часа сед­мично, имат с 37% по-малък риск от рак на гърдата в сравнение с жените, които водят заседнал начин на жи­вот. По време на спортуване се изгарят калории, стопяват се излишните мазнини и така се намалява производ­ството на естроген в организма.
  • Отслабнете. Отървете се от няколкото излишни килогра­ма, за да съхраните здравето за по-дълго. Доказано е, че ракът на гърдата се среща по-често при жени с наднормено тегло, отколкото при по-слабите жени.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Витамин Е. Изследване, проведено в САЩ, установява, че при жени с изразена фамилна обремененост с рак на гърдата редовният прием на вита­мин Е намалява риска с 80%. Следователно вземането на ви­тамин Е може да понижи риска. Препоръчителният прием е 500 мг два пъти на ден. И помнете, че добавката може да взаимодейства с медикаменти, които приемате.

 

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Алкохол. Повишеният прием на алкохол има връзка с възникването на рака на гърдата, та­ка че придържайте се към здравословния прием от 14 еди­ници на седмица. Рискът също така нараства, ако едновре­менно с ХЗТ консумирате прекомерно количество алкохол.

 

10 знаменитости, които са преборили рака на гърдата

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *