Нахранете сърцето си!

  • Мислете глобално.

Хората, които се придър­жат към традиционна азиатска или средизем­номорска диета, страдат от сърдечносъдови заболявания много по-рядко.

  • Хранете се здравословно.

Избирайте храни, които по­нижават хол естерол а и са полезни за сърцето като плодове (ябълки, авокадо, сушени плодове, грозде, портокали, яго­ди), зеленчуци (броколи, моркови, фасул, лук, сладка царе­вица), морски дарове, риба, богата на омега-3 мастни кисе­лини (скумрия, сьомга, риба тон), соеви продукти, ядки и пълнозърнестхляб и зърнени закуски.

  • Ограничете мазнините.

За да поддържате ниско ниво на холестерола, ограничете приема на наситени мазнини. Избирайте нетлъсти меса като алтернатива на червеното: пилешко или пуешко без кожата. Намалете консумацията на пълномаслени млечни продукти за сметка на нискомаслените. Опитайте соевото мляко. Ненаситените мазнини могат значително да намалят риска ви от развитие на сър­дечносъдови заболявания – консумацията на тлъста риба няколко дни в седмицата може да понижи риска от инфаркт два пъти. Като цяло приемът на мазнини не трябва да бъде повече от 30% от дневния прием на калории.

  • Подправки вместо сол.

Ако имате високо кръвно наля­гане, трябва да намалите приема на сол. В действителност учените смятат, че дори хората с нормално кръвно налягане трябва да ограничават солта. Избягвайте преработените храни, които съдържат голямо количество сол, и се старай­те да посягате по-рядко към солницата по време на хране­не. Можете да овкусите ястията със салца, къри, люти чушки и чесън. Доказано е, че една до три скилидки чесън на ден могат да понижат кръвното налягане и холестерола.

  • „Груба” храна.

Разтворимите влакнини, съдържащи се в големи количества в пресните плодове, зеленчуци, варива­та и пълнозърнестите храни, предотвратяват натрупването на плаки по артериите. Изследванията показват, че три или повече порции плодове и зеленчуци на ден намаляват риска от инфаркт и инсулт с 25%. Друго изследване е доказало, че богатият на пълнозърнести продукти хранителен режим може да понижи риска от смърт вследствие на сърдечносъ­дово заболяване при жените с 15%. Резултатите от редица други проучвания сочат, че баластните вещества понижават холестерола. Така че започвайте деня си с купа овесена ка­ша с обезмаслено прясно мляко и плодове.

 

 

Как да се храним правилно?Публикувано в категории: Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Уникални средства за понижаване на лошия холестерол

Всички ние знаем, че високите нива на лошия холестерол могат да доведат до редица сериозни проблеми.

Поради тази причина, те трябва да бъдат вкарани в нормални граници по възможно най-бързия начин. Най-адекватната реакция в такива случаи е

Тибетска рецепта за понижаване на холестерола

Рецептата на тибетските монаси е сред множеството рецепти за намаляване на холестерола, но нито една от останалите не може да се конкурира с нея по ефикасност.

Напитка-чудо за удължаване на живота

Съвременната медицина тепърва започва с откритията, с които натуропатите отдавна са наясно и прилагат.

Лесен начин за измерване на ИТМ

Съществува много лесен начин да измерим правилно ИТМ (индекса на телесната мазнина).

За да проверите дали вашият ИТМ се вписва в нормата,

Здравословната програма за сърцето включва тези важни въпроси!

Здравословна програма за сърцето – укрепващи упражнения

Здравословна програма – йога упражнения

Ето как да следите здравето на сърцето си!

Кои са отровите в живота ни и как да се пречистим от тях?

СЕДАТИФ ПС / SEDATIF PS

СЕДАТИФ ПС е хомеопатичен лекарствен продукт, препоръчван на възрастни и деца при неспокойни състояния, напрегнатост, емоционален дисбаланс, тревожност, нарушено качество на съня. Добър при лица, подложени на стрес и психически натоварвания.

Първа помощ при инфаркт или порязване

Ползите от ежедневния прием на кафе

Ако сте сред ценителите на чашата ароматно сутрешно кафе, то трябва да знаете, че