Нахранете сърцето си!

  • Мислете глобално.

Хората, които се придър­жат към традиционна азиатска или средизем­номорска диета, страдат от сърдечносъдови заболявания много по-рядко.

  • Хранете се здравословно.

Избирайте храни, които по­нижават хол естерол а и са полезни за сърцето като плодове (ябълки, авокадо, сушени плодове, грозде, портокали, яго­ди), зеленчуци (броколи, моркови, фасул, лук, сладка царе­вица), морски дарове, риба, богата на омега-3 мастни кисе­лини (скумрия, сьомга, риба тон), соеви продукти, ядки и пълнозърнестхляб и зърнени закуски.

  • Ограничете мазнините.

За да поддържате ниско ниво на холестерола, ограничете приема на наситени мазнини. Избирайте нетлъсти меса като алтернатива на червеното: пилешко или пуешко без кожата. Намалете консумацията на пълномаслени млечни продукти за сметка на нискомаслените. Опитайте соевото мляко. Ненаситените мазнини могат значително да намалят риска ви от развитие на сър­дечносъдови заболявания – консумацията на тлъста риба няколко дни в седмицата може да понижи риска от инфаркт два пъти. Като цяло приемът на мазнини не трябва да бъде повече от 30% от дневния прием на калории.

  • Подправки вместо сол.

Ако имате високо кръвно наля­гане, трябва да намалите приема на сол. В действителност учените смятат, че дори хората с нормално кръвно налягане трябва да ограничават солта. Избягвайте преработените храни, които съдържат голямо количество сол, и се старай­те да посягате по-рядко към солницата по време на хране­не. Можете да овкусите ястията със салца, къри, люти чушки и чесън. Доказано е, че една до три скилидки чесън на ден могат да понижат кръвното налягане и холестерола.

  • „Груба” храна.

Разтворимите влакнини, съдържащи се в големи количества в пресните плодове, зеленчуци, варива­та и пълнозърнестите храни, предотвратяват натрупването на плаки по артериите. Изследванията показват, че три или повече порции плодове и зеленчуци на ден намаляват риска от инфаркт и инсулт с 25%. Друго изследване е доказало, че богатият на пълнозърнести продукти хранителен режим може да понижи риска от смърт вследствие на сърдечносъ­дово заболяване при жените с 15%. Резултатите от редица други проучвания сочат, че баластните вещества понижават холестерола. Така че започвайте деня си с купа овесена ка­ша с обезмаслено прясно мляко и плодове.

 

 

Как да се храним правилно?


Публикувано в категории: Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Как и дали характерът на човека влияе върху неговото здраве?

Характерът може да ни разболее, но може да ни помогне и да оздравеем. Разберете защо и как

Зехтинът намалява риска от инфаркт за 6 седмици

Научен екип от университета в Глазгоу доказа, че редовната консумация на зехтин за около месец и половина намалява значително риска от инфаркт. Шотландските учени припомнят, че зехтинът съдържа

6 стъпки, които спасяват живота при инфаркт

Повечето от нас не знаят какво да правят, а всяка секунда е важна в такъв момент!

Интересни факти за стреса

Всеки е изправен пред стрес в живота си за едно или друго нещо.

Още причини за болки в стомаха – част 2

Независимо дали вярвате или не, психическото състояние е напълно свързано с физическото състояние на тялото ви.

Как да повишите издръжливостта си?

При изкачване на стълби бързо оставате без дъх, всяко движение ви коства неимоверни усилия… Познато ли ви е това?

Как да разпознаем инфаркт две седмици предварително

Кръвен тест ще прогнозира наближаващ инфаркт две седмици преди събитието.

Как да използваме билките против тревожност!

Ако усещате, че имате постоянна тревожност, вземете мерки навреме, като прилагате билкови смеси в най-различни варианти.

Последно: малко алкохол е полезен, но не за всеки!

Малцина притежават специфичния ген, който прави алкохола умерено полезен

Три предпазни мерки срещу инфаркт – запомнете ги!

Ако внезапно усетите болка зад гръдната кост и тази болка тръгне към лявата ви ръка, веднага търсете лекар! Не дай си боже това да е инфаркт на миокарда: в сърдечния ви мускул ще се оформи огнище на исхемична некроза. Тревога!

Симптоми, които никога не игнорирайте!

Ако имате някой от тези признаци, не чакайте повече от пет минути, преди да се обадите за помощ.

Това е уникална програма, с която ще имате здраво сърце!

Удар след удар сърцето изпомпва кръв към съдовете и създава предпоставка за динамичен и дълъг живот.