Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява синдромът на неспокойните крака?

Друго често срещано състояние, което може да наруши съня, е синдромът на неспокойните крака.

 

По-често се наблю­дава в напреднала възраст и поради необясними причини от него страдат предимно жените. При синдрома на не­спокойните крака се появяват усещания за гъделичкане и парене в краката, което ви принуждава да движите непрекъсна­то долните си крайници, докато спите. Най-странното е, че симптомите възник­ват по време на сън, а не когато краката се натоварват.

Лекарите не са сигурни какво точно причинява проблема, но предполагат, че може да се дължи на недостиг на вита­мини или желязо, анемия, заболяване на щитовидната жлеза или на периферната нервна система, прекомерна употреба на кофеин, както и някои хронични със­тояния като захарен диабет и ревматоиден артрит.

При приблизително 45% от хората над 65 години се наблюдава т. нар. PLMD (periodic limb movement disorder) – син­дром, който се изразява в периодични движения на краката и ръцете по време на сън. Движенията наподобяват при­стъпи, които продължават от няколко минути до 1 час и повече.

Около 80% от хората със синдром на неспокойните крака страдат от PLMD синдром. Лечението е едно и също и при двете състояния. Облекчение може да на­стъпи след масаж или кратка разходка.

Баня на ходилата с хладка вода или за­топлянето им може да облекчи пробле­ма. Като цяло трябва да избягвате кофеи­на, алкохола и никотина или да откриете техники, които понижават стреса, защо­то тези фактори усложняват състояние­то. Някои лекарства, продавани без ре­цепта, като парацетамол и ибупрофен, също могат да помогнат.

Ако не успеете да се справите сами с проблема си, консултирайте се с лекар, който може да ви предпише някое от следните лекарства: леводопа, перголид, бромокриптин (използват се и за лече­ние на тремора при болестта на Паркинсон). Бензодиазепините (хипнотични средства) също облекчават състоянието.

 

Какво те държи будна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *