Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Забраниха аборти при плод със Синдрома на Даун

Американският щат Северна Дакота затегна режима на абортите по медицински показания с нов закон, наречен „Закон за сърцебиенето на плода”.

daunТова е най-твърдият закон от подобен род в цяла Америка, коментират от medportal.ru. Той забранява прекъсване на бременността след шестата седмица, когато може да бъде регистрирано сърцебиене у плода. Наказанието за лекар, който наруши закона, е глоба от 5 000 долара и петгодишен затвор. В повечето американски щати абортът е забранен след 24-та седмица от бременността, сочи статистиката.
Срещу декрета се е обявила медицинската общност от щата с позицията, че това на практика означава пълна забрана на абортите. Забранено е бременността да се прекъсва дори когато бъде установено категорично, че плодът се развива с отклонения, например идентифицира се Синдром на Даун или друго генно заболяване. Единствената клиника в Северна Дакота, която до момента има лиценз да извършва аборти, има годишно по около 3 000 пациентки за прекъсване на бременност по различни причини.
В същото време в световен мащаб се разгръща масирана кампания за защита правата на хората със Синдрома на Даун. Различни пациентски организации са против въвеждането на тестове за ранна диагностика на синдрома – още в първите три месеца от бременността. Ранната диагностика стимулира бъдещите родители да се ориентират към прекъсване на бременността, докато противниците на това решение настояват Дауните да получат шанс да изживеят живота си. Те дори са внесли в Европейския съд по правата на човека искане – на фармацевтичните компании да бъде забранено производството на въпросните тестове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *