Кой не трябва да се докосва до най-полезната храна?

Бананите – за тях става дума! Всеобщо е вярването, че това е изключително полезна храна. Вярно е!

bananБананите съдържат витамини и микроелементи и са чудесна закуска след физически натоварвания. Помагат за възстановяването на мускулите, балансират тонуса. Много треньори препоръчват на своите спортисти след тренировка да приемат храни с висок гликемичен индекс – бананите са сред тях. Все пак има една категория хора, за които този чудесен продукт е забранен! Става дума за хората с наднормено тегло и за тези, които изпълняват програма за редукция на теглото.
Учени от Университета в Сидни-Австралия, са категорични, че такива хора наистина трябва да забравят за бананите. Изследванията им доказали, че ефектът от похапването на банани е същият като от сладки и бисквитки. Бананът все пак си остава богата на витамини и минерали храна, нещо, което бисквитките не притежават. Но едновременно с това вкарва в тялото завидно голям брой калории.
Ако нямате наднормено тегло, не пречи да похапвате банан като закуска между основните хранения. Той стимулира мозъчната дейност и подпомага образуването на серотонин. Добра новина: все пак утешително е, че ако не можете да похапнете заради теглото си банан, можете да го замените с портокал; цитрусовите плодове подпомагат изгарянето на мазнините.


Публикувано в категории: Диети и отслабване » Здравословно хранене » Любопитно

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Банани и картофи спасяват от рак любителите на червеното месо

Следващия път, преди да метнете сочните пържоли на барбекюто, трябва да имате “едно наум”

Обикновените картофи – неочаквано полезни за здравето

Картофите спокойно могат да заместят цяла шепа витамини.

Разходки и добра храна свалят с 30% риска от деменция

Физическите упражнения също пазят мозъка

Какво да ядем след хранително отравяне?

В сезона на остри хранителни отравяния специалистите препоръчват да си спомним за…бананите. Бананите най-добре помагат на организма да се справи с последиците от отравянето, но това не се знае от всички.

Как да съхраняваме правилно продуктите в хладилника?

Различните хранител­ни продукти изискват различни условия за съх­ранение. Подходящата температура и точната влажност на въздуха са решаващите фактори за това зеленчуците, плодовете, млечните про­дукти, месото,рибата и другите храни да ос­танат по-дълго свежи и в добро за здравето ни състояние.

Обезводняването води до наднормено тегло?

Недостигът на вода подлага организма на стрес, изостря глада и води до наднормено тегло

5 важни функции на антиоксидантите, които трябва да знаете!

Чухме много за антиоксидантите и прочетохме за присъствието им в нашите храни. Но най-важното – какви точно са техните функции ще повторим сега за повече яснота и за да разберат повече хора.

Зелените банани – път към здраве и елегантна фигура

Зелените банани са за предпочитане пред узрелите, защото помагат за здравословното отслабване, обяснява виден британски експерт

Сокът от зелена чушка засилва растежа на ноктите и косата

Здравословни тортили с боб и зеленчуци

Влакнините в боба и зеленчуците поддържат храносмилателната система в отлично състояние и могат да понижат холестерола в организма.

Водният кресон е по-хранителен от броколи и домати

Британски учени изследваха набор от плодове и зеленчуци, за да установят коя от тези храни има най-висока питателна стойност. Кой е най-полезният продукт било проверявано по 17 показатели в 47 храни. Оказало се, че шампион сред всички е водният кресон.

Сокът от моркови е истински балсам за черния дроб

Морковът съдържа в изобилие каротин, който в черния дроб веднага се превръща във витамин А