ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са ползите от хормонозаместителните терапии?

хормонозаместителните терапии

Много скоро след започването на хормонозаместителна терапия (ХЗТ) се забелязва значително облекчение на не­приятните симптоми на менопаузата ка­то горещи вълни, вагинална сухота, раздразнителност и промени в настроение­то.

 

Лекарите твърдят, че хормоналната терапия предпазва от остеопороза и сър­дечносъдови заболявания. Две от най-обширните американски изследвания за ефективността на ХЗТ при жени, които са в добро здравословно състояние, дават основателни доказателства, че естрогеновата терапия в съчетание с прием на калциева добавка забавя, а често и спира загубата на костно вещество, което зна­чително понижава риска от остеопороза.

През 2002 г. във Великобритания е проведено проучване, което показва, че при ХЗТ значително се намаляват случаите на фрактури на бедрото и прешлените. Това се потвърждава от изследвания в скандинавските държави, които отчитат 40% по-малко случаи на фрактура на бедрото вследствие на остеопороза.

Доказателствата за ролята на естрогена в профилактиката на сърдечносъдо­вите заболявания не са така убедителни. Допуска се, че има връзка между естрогена и сърдечносъдовите заболявания, но не е ясно каква точно е тя. Сърдечносъдо­вите заболявания не се срещат толкова често при жените под 50-годишна въз­раст, които имат менструация, но при жените над 50 години те са основната причина за смърт. Предполага се, че това се дължи на свойството на естрогена да понижава холестерола.

Дълго време се смяташе, че жените на ХЗТ са по-малко предразположени към сърдечносъдови заболявания. Затова учените бяха изненадани от изследване, което показва леко повишаване честота на случаите с инфаркт, инсулт и бе­лодробна тромбоемболия при жени на хормонозаместителна терапия.

 

Как менопаузата влияе на паметта и настроението?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *