ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са основните видове хормоналнозаместителни терапии?

хормоналнозаместителни терапии

Има няколко начина да се проведе хормоналнозаместителна терапия (ХЗТ) като например приемане на естроген и прогестерон под формата на таблетки или комбинация от няколко форми като естрогенова лепенка и таблетки прогестерон. Изборът на вида терапия зависи от симптомите и личните предпочитания.

  • Таблетки естроген

Подходящи само за жени, на които е отстранена матката.

  • Циклична терапия: таблетки естроген и добавяне на прогесте­рон от 10 или 14 ден на месеца.

Изкуствено се предизвиква менструален цикъл. Възможни странични ефекти: напрежение в гърдите, подуване (задържане на течности) и кървене при спиране на прогестерон.

  • Комбинирана продължителна те­рапия: всекидневен прием на естроген и прогестерон.

По-ниското ниво на прогестерона (приеман редовно, но в ниски дози) може да намали напрежението в гърдите. Възможно е да предизвика нередовно псевдоменструално кървене.

  • Естрогенова лепенка (трябва да се приемат и таблетки прогесте­рон) или лепенка с комбинация от естроген и прогестерон.

Поставя се в долната част на тялото и се сменя на всеки три или четири дни. По-ниска- та доза на хормона води до по-малко странични ефекти. Предпазва от остеопороза и облекчава горещите вълни и вагиналната сухота почти толкова ефикасно, колкото таблетките естроген. Възможно е лепилото на лепенката да раздразни кожата. В такъв случай сменете марката.

  • Гел с етроген

Действие, подобно на това на лепенката, но без опасност от кожно раздразнение.

  • Вагинални кремове с естроген

Помагат единствено при вагинална сухота и атрофични промени и намаляват риска oт инфекции на пикочните пътища. Част от естрогена може да премине от лигавицата чрез кръвта и вероятно ще трябва да приемате таблетки прогестерон, ако нивото на естрогена в кръвта се повиши, за да намалите риска от рак на ендометриума.

  • Естествени естрогени (естриол, естрадиол, естрон) под формата на крем и таблетки.

Някои хора смятат, че са по-безопасни от синтетичния естроген, защото са по-слабо активни. Липсват обаче сигурни доказателства за тяхната ефикасност. Учените не са категорични дали приемът само на естрогени без прогестерон няма да увеличи риска от рак на ендометниума.

  • Назален спрей с естроген.

Сравнително нов продукт; използва се всекидневно и след усвояването на естрогена ефектът му продължава 24 часа. Твърди се, че страничните действия са по-малко.

  • Естествен прогестерон: под формата на крем или таблетки.

Предизвиква по-малко странични ефекти като напрежение в гърдите и подуване (задържане на течности) в сравнение със синтетичния прогестерон. Няма информация за въздействието му върху ендометриума или костите.

 

Важни съвети за женското здраве

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *