Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Асен Меджидиев: Внимавайте за усложненията от грипа – отитът и синузитът!

Специално за Лекува.нет и в-к „Здраве за всички”

Внимавайте за усложненията от грипа – отитът и синузитът! Причинява ги нелекуваната навреме хрема

Д-р Асен Меджидиев завършва медицина през 1994 г. в Медицинския университет в София. Една година работи в Клиниката по белодробни болести на Пета градска болница, а от 1995 г. започва специализация „Уши, нос, гърло” в МБАЛ „Св. Анна”, където е лекар ординатор. От януари 2012 г. д-р Асен Меджидиев е завеждащ на отделение „Уши, нос, гърло” в „Пирогов”.

 

 

– Д-р Меджидиев, кои са най-честите поражения от грипа?

– Тази година се наблюдават доста тежки усложнения от грипа. Това са отитите при малките деца до 6-годишна възраст. Причината за тези усложнения е използването в доболничната помощ на едни и същи антибиотици, към които след неколкократната им употреба бактериите са изградили резистентност. Най-честите и тежки усложнения са отитът и синузитът. И двете заболявания са доста агресивни спрямо организма, дълго време се налага да бъдат лекувани, понякога с няколко медикамента наведнъж. Грипът до края на март ще затихне, но поне месец след това ще лекуваме нелекуваните навреме вече станали бактериални инфекции.

– С какво се прояви грипът?

– Хремата е едва ли не разпознаваема от родителите като нещото, което много, много лесно ще бъде излекувано. Някои от тях опитват да правят билкови капки, в което няма нищо лошо, но при една бактериална инфекция това не може да помогне. От задръжката на носния секрет в носоглътката, който нощем се излива в гърлото и оттам е възможно да навлезе в белите дробове, се възпаляват гърлото, ушите, може да доведе до пневмония.

– Нали не сте против билковата терапия?

– Не, не съм, но нека преди това да си каже мнението и специалистът. Много билки са полезни, но ако се сложи повече от субстанцията, може да навреди. Така че в 21 век трябва да имаме доверие на специалистите.

– Нека се опитаме да помогнем и на възрастните. Как се справяте с хъркането?

– Проблемите с хъркането са от най-различно естество. Много често при мъжете първите симптоми на хъркането се получават при по-рязко напълняване. Тогава са отпуска мускулатурата на мекото небце в гърлото, удължава се увулата, ако няма някакви други патологични промени в гърлото или в носа, това е достатъчно човек да започне да хърка. Много често хъркат и хора, които имат чупени и недобре наместени носове, с получени големи изкривявания в носа – тогава няма и добра вентилация на носната кухина. Също така могат да хъркат и хора с прекарани възпалителни заболявания в гърлото, при което увулата се удължава, при дишане, при циркулацията, въздухът трепти доста силно и се получава този толкова странен и силно дразнещ звук, наречен хъркане.

– Помагат ли лепенките, които напоследък са доста използвано средство от хъркащите?

– Когато има изкривяване в носа, те помагат с частичното разширяване вътре в ноздрите, като осигуряват по-добра вентилация на носа. Но който има проблем в гърлото, няма да му помогнат тези лепенки.

– Какво бихте посъветвали родителите на малките деца, пък и възрастните хора?

– Да са по-взискателни към нас, лекарите! Да търсят помощта, да не се притесняват да ходят на специалист, нашето здравеопазване специално за децата все още е напълно безплатно. При най-малките оплаквания на малчуганите, ако се налага, да търсят специалист. Родителите да не се опитват да лекуват децата си сами! Както и да избягват съветите по интернет… Това са основните ми съвети! В “Пирогов” провеждаме кампании за профилактични прегледи, за да дадем възможност на всеки нуждаещ се да бъде прегледан! По-добре е проблемите да бъдат открити в самото начало, отколкото когато са настъпили някакви усложнения. Примерно при една елементарна хрема, при настинка, едно дете на 3-4 години няма добре изграден имунитет и не може да се справи само и с билки!

– Естетическата хирургия – лукс или необходимост?

– И лукс, и необходимост! Може двустранно да се разглежда – когато има някакъв травматизъм, деформация в носа, получена травма преди време, първо се налага физиологично възстановяване на носа. Говоря за това, че този човек трябва нормално да може да диша, да възстанови физиологичните функции на носа си. Естетичният елемент също има значение – дори за самочувствието на един човек и за мястото му в обществото. Така че не можем да говорим, че е само лукс. Лукс или прищявка е да си изместим нослето с 1-2 мм настрани, защото смятаме, че ни е крив, или да си направим от нормален чип нос… Но дори без да има нарушение във физиологичните функции, когато има някакви аномалии, които не отговарят на пропорциите на лицето, примерно за носа, няма нищо лошо в това човек да го възстанови, ако това е възможно и не нарушава физиологията на носа.

– Това означала ли, че по-младите хора ще го направят, а възрастните ще си живеят с изкривения нос, защото нямат пари?

– Да, има такава тенденция, но го правят и възрастни хора, ако е наложително за здравето им. В “Пирогов” предлагаме такива естетични процедури, работим всичко в областта “Уши, нос, гърло”, с изключение когато някои онкологични заболявания не ни позволяват такава намеса.

– Тези процедури заплащат ли се от Здравната каса?

– Здравноосигурените не доплащат нито стотинка, тъй като всички консумативи са включени в клиничната пътека. Оперираме изкривени носни прегради с помощта на биологични платна, които фиксират изкривения хрущял в правилна посока. След известно време платното се резорбира, тъй като е направено от колагенна тъкан. Както споменах, при някои пациенти изкривяването се е получило в детска възраст, при други – след автомобилна, битова или спортна травма. Тези хора имат затруднено дишане, а при някои се е стигнало и до развитие на синузит. С помощта на функционална ринопластика изкривяването се коригира. След интервенцията пациентът се радва на свободно дишане, подобрява се и обонянието му. Функционалната корекция се прави по клинична пътека на Здравната каса и не струва нищо на пациента.

– Когато седне на стола срещу вас пациент, какво е усещането ви? Българинът грижи ли се за здравето си?

– В последните години българинът определено се грижи повече за здравето си, станал е по-взискателен, по-информиран какво може и от кого да получи като качество на лечение.

 

С д-р – Асен Меджидиев  може да се свържете на телефони: 0887518098 и 02/9154318.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Д-р Асен Меджидиев: Внимавайте за усложненията от грипа – отитът и синузитът!

  1. miteva каза:

    Поиска ми 450 лв. за операция на изкривена носна преграда а тук пише, че всичко поема здравната каса за осигурените. А аз съм осигурена.

  2. 2222 каза:

    molq obache da vi kaja sluchaq mi! durja me 2 sedmici s punkcii i nakraq kaza che trqbva operaciq ili nqma dr izbor ( ili prosto mozuka mu beshe tolkova) i posle mina ot samo sebe si

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *