ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво означават резултатите от изследването на щитовидната жлеза?

Какво означават резултатите от изследването на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е разположена на шията и произвежда тиреоидни хормони в отговор на секретирания от хипофизата (намираща се в мозъка) тиреоидстимулиращ хормон.

Нор­малните нива на тиреоидстимулиращия хормон (TSH) изключват проблеми с щитовидната жлеза. Колкото до откло­ненията, те не могат да бъдат анализира­ни, без да се знаят нивата на тиреоидните хормони.

Много често проблемът с диагности­цирането на хипотиреоидизма се състои в следното: тиреоидната жлеза не произ­вежда достатъчно количество хормони ТЗ и Т4 и хипофизата реагира на това, ка­то увеличава секрецията на TSH в опит да стимулира щитовидната жлеза да секретира по-голямо количество хормони.

Следователно повишените нива на тироидстимулиращия хормон и ниските нива на ТЗ и Т4 са признак за недостатъч­на функция на щитовидната жлеза. При наличието на такава форма на хипотиреоидизъм пациентът ще трябва да приема таблетки тироксин до края на живота си, за да компенсира ниските ни­ва на хормона. Също така ще трябва да си прави контролно изследване на TSH хормона всяка година.

В друг случай проблемът е в хипофи­зата, която не произвежда достатъчно количество TSH хормон, за да стимулира щитовидната жлеза. При тези обстоятел­ства нивата на TSH и на ТЗ и Т4 са нис­ки и се провежда лечение, насочено към хипофизата.

Ако щитовидната жлеза е с повишена активност, TSH секрецията ще намалее с цел да се намали производството на ТЗ и Т4, чието ниво е високо. При това поло­жение се назначава лечение за хипертиреоидизъм (повишена функция на щи­товидната жлеза).

 

Още съвети за пълноценен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *