Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Важно! Безплатни прегледи за глаукома!

Безплатни прегледи за глаукома започват в 11 български града паралелно със Световната седмица на глаукомата (10-16 март).

glaukomaКампанията е организирана от пациентска организация „Глаукома”, съобщава puls.bg. Водещи офталмолози ще извършват прегледите в столицата, Пловдив и Стара Загора, Велико Търново, Русе, Горна Оряховица, Варна, Пещера и Брацигово, Своге и Благоевград. Пациентската организация “Глаукома” прави профилактичната кампания за четвърта поредна година. Кога и къде ще бъдат организирани прегледите във всеки град, може да се научи от горещата линия на телефон 0700 10 515 всеки ден от 12:00 до 17:00 часа.
Глаукомата се счита за заболяване с негативен социален ефект, тъй като в много случаи развитието му засяга необратимо зрителния нерв и води до слепота. Световната статистика сочи, че глаукомата е проявен рисков фактор за често регистрирани увреждания на зрението и слепота. Заболяването протича с увеличаване на вътреочното налягане, като често настъпващите изменения са свързани с хипертонични състояния. Коварството на болестта се състои в това, че оплакванията на пациентите се формулират като трайни едва когато болестният процес вече е напреднал. Изключителна роля играе профилактичната дейност, която за жалост не е включена в национални здравни програми. Ето защо активността на пациентските организации е необходима като стартова енергия за кампании, подобни на предстоящата.
Много често лечебните и информационни кампании остават позиционирани само в големите градове. Хората от малките населени места имат тежки здравословни проблеми, а трудно биха достигнали до възможностите за профилактика – затова профилактиката отива при тях! Има идея и предварителна организация през втората половина на март безплатни прегледи да бъдат организирани в селата от община Елин Пелин. Тази стъпка ще послужи за създаването на оптималния модел за профилактика и лечение на глаукомата в българските села. Мотив за работата на пациентски организации и специалисти в тази посока е демографската характеристика на периферните райони, където населението масово застарява. Организаторите препоръчват повече информация за активности, както и за болестта, нейната профилактика и лечение да се търсят на сайта www.glaucoma.bg и от сайта на Национална пациентска организация www.npo.bg.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *