Важно! Безплатни прегледи за глаукома!

Безплатни прегледи за глаукома започват в 11 български града паралелно със Световната седмица на глаукомата (10-16 март).

glaukomaКампанията е организирана от пациентска организация „Глаукома”, съобщава puls.bg. Водещи офталмолози ще извършват прегледите в столицата, Пловдив и Стара Загора, Велико Търново, Русе, Горна Оряховица, Варна, Пещера и Брацигово, Своге и Благоевград. Пациентската организация “Глаукома” прави профилактичната кампания за четвърта поредна година. Кога и къде ще бъдат организирани прегледите във всеки град, може да се научи от горещата линия на телефон 0700 10 515 всеки ден от 12:00 до 17:00 часа.
Глаукомата се счита за заболяване с негативен социален ефект, тъй като в много случаи развитието му засяга необратимо зрителния нерв и води до слепота. Световната статистика сочи, че глаукомата е проявен рисков фактор за често регистрирани увреждания на зрението и слепота. Заболяването протича с увеличаване на вътреочното налягане, като често настъпващите изменения са свързани с хипертонични състояния. Коварството на болестта се състои в това, че оплакванията на пациентите се формулират като трайни едва когато болестният процес вече е напреднал. Изключителна роля играе профилактичната дейност, която за жалост не е включена в национални здравни програми. Ето защо активността на пациентските организации е необходима като стартова енергия за кампании, подобни на предстоящата.
Много често лечебните и информационни кампании остават позиционирани само в големите градове. Хората от малките населени места имат тежки здравословни проблеми, а трудно биха достигнали до възможностите за профилактика – затова профилактиката отива при тях! Има идея и предварителна организация през втората половина на март безплатни прегледи да бъдат организирани в селата от община Елин Пелин. Тази стъпка ще послужи за създаването на оптималния модел за профилактика и лечение на глаукомата в българските села. Мотив за работата на пациентски организации и специалисти в тази посока е демографската характеристика на периферните райони, където населението масово застарява. Организаторите препоръчват повече информация за активности, както и за болестта, нейната профилактика и лечение да се търсят на сайта www.glaucoma.bg и от сайта на Национална пациентска организация www.npo.bg.


Публикувано в категории: Здравеопазване » Очни болести

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Десет начина да си помогнем при алергия

Жертвите на алергии знаят какви лекарства да вземат, за да овладяват симптомите на това разстройство. Но има редица прости и ефективни начини да си помогнем при алергия или да направим успешна профилактика без медикаменти.

Вкусна и лесна профилактика срещу рак на простатата

Безпрецедентния ръст на заболяванията от рак на простатата през последното десетилетие принуждава да се търсят по-ефективни методи за профилактик

Още една причина да имате лоши зъби!

Медици от САЩ обявиха, че хората, които имат проблеми със стомашните киселини, често страдат от стоматологични проблеми. При тях под въздействието на киселините зъбният емайл постепенно се разрушава.

Лечение със слънчоглед – рецепти

Всяка част от растението слънчоглед има лечебни ефекти: от корена до семената.

РЕНОВАКС / RENOVAX

РЕНОВАКС е продукт от групата на хранителните добавки, чийто прием оптимизира ставната подвижност, намалява напрежението и болките в ставите и съдейства за по-лесно преодоляване на сутрешната скованост.

МИЛУРИТ / MILURIT

МИЛУРИТ е лекарствен продукт, с чиято помощ се контролира производството и натрупването на пикочна киселина в организма. Препоръчва се за профилактика срещу подагра – при това заболяване кристали пикочна киселина се отлагат в стави и сухожилия и причиняват възпалителни процеси.

ГЕЛТИМ / GELTIM

ГЕЛТИМ е гел за очи тип бета-блокер, предназначен за пациенти със специфични офталмологични заболявания. Прилага се при диагнози с повишено вътреочно налягане като очна хипертония и глаукома.

Откритие връща светлината в очите

Очите могат се възстановят напълно от увреждане, чрез терапия с използване на възрастни стволови клетки

Сокът от целина е истинска натриева бомба

Мазната риба пази зрението!

Мазните видове риби в менюто забавят и дори спират някои дегенеративни промени, които с възрастта причиняват загуба на зрението. Наличието на омега-3 мастни ненаситени киселини възпират проявата на различни дефекти, свързани с остаряването.

Виновни ли са комарите за вирусния хепатит?

Много хора се опасяват, че в сезона на комарите е възможно кръвосмучещите да те заразят с вирусен хепатит. Разсъжденията на тази тема може да изглеждат лаишки, но поради страха от хепатит В и С интересът е обясним.

Кафето пази зъбите от кариес

Чаша черно кафе на ден е достатъчна да предпази зъбите от досадния зъбен камък и кариес, твърдят бразилски учени. Определен вид кафени зърна притежават способността да унищожават бактериите, които причиняват образуването на зъбен камък и рушене на емайла.