Важно! Безплатни прегледи за глаукома!

Безплатни прегледи за глаукома започват в 11 български града паралелно със Световната седмица на глаукомата (10-16 март).

glaukomaКампанията е организирана от пациентска организация „Глаукома”, съобщава puls.bg. Водещи офталмолози ще извършват прегледите в столицата, Пловдив и Стара Загора, Велико Търново, Русе, Горна Оряховица, Варна, Пещера и Брацигово, Своге и Благоевград. Пациентската организация “Глаукома” прави профилактичната кампания за четвърта поредна година. Кога и къде ще бъдат организирани прегледите във всеки град, може да се научи от горещата линия на телефон 0700 10 515 всеки ден от 12:00 до 17:00 часа.
Глаукомата се счита за заболяване с негативен социален ефект, тъй като в много случаи развитието му засяга необратимо зрителния нерв и води до слепота. Световната статистика сочи, че глаукомата е проявен рисков фактор за често регистрирани увреждания на зрението и слепота. Заболяването протича с увеличаване на вътреочното налягане, като често настъпващите изменения са свързани с хипертонични състояния. Коварството на болестта се състои в това, че оплакванията на пациентите се формулират като трайни едва когато болестният процес вече е напреднал. Изключителна роля играе профилактичната дейност, която за жалост не е включена в национални здравни програми. Ето защо активността на пациентските организации е необходима като стартова енергия за кампании, подобни на предстоящата.
Много често лечебните и информационни кампании остават позиционирани само в големите градове. Хората от малките населени места имат тежки здравословни проблеми, а трудно биха достигнали до възможностите за профилактика – затова профилактиката отива при тях! Има идея и предварителна организация през втората половина на март безплатни прегледи да бъдат организирани в селата от община Елин Пелин. Тази стъпка ще послужи за създаването на оптималния модел за профилактика и лечение на глаукомата в българските села. Мотив за работата на пациентски организации и специалисти в тази посока е демографската характеристика на периферните райони, където населението масово застарява. Организаторите препоръчват повече информация за активности, както и за болестта, нейната профилактика и лечение да се търсят на сайта www.glaucoma.bg и от сайта на Национална пациентска организация www.npo.bg.


Публикувано в категории: Здравеопазване » Очни болести

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Глаукома (зелено перде)

Около четири процента от всички хора имат глаукома, най-често след 40-годишна възраст.

Овесът спасява от атеросклероза!

Овесът съдържа съединение с могъщи антиоксидантни, противовъзпалителни свойства. То е в състояние да предпази и от онкологични заболявания, но в момента хит в изследванията с него е възможността да спасява сърцето и кръвоносните съдове от атеросклероза.

Седем болести, които пролетта отключва (2)

Всякакви фарингити, синузити и бронхити бързат да напомнят за себе си и най-често това се случва след някоя настинка. Предупреждението е банално: не се обличайте според датата в календара, а според реалната картина: колко градуса е навън, вали ли, има ли вятър.

Седем болести, които пролетта отключва (1)

Седем основни типа заболявания се “събуждат” в тези условия и вгорчават живота. Ако проявата им е логична, има логика и в мерките, които всеки от нас трябва да вземе – за да намали негативното им въздействие.

Колко често е полезно да гладуваме?

Полезно е да гладуваме поне веднъж месечно. До този извод достигнаха американски специалисти, които все пак признават въздействието на глада като стрес за организма.

Правилното хранене спасява от депресия

Склонните към депресия обикновено не си дояждат или ядат каквото им попадне. Финландско изследване убедително доказва, че депресиите са малко вероятни при меню от зеленчуци, плодове, житни храни, риба и обезмаслено сирене.

СУЗАСТОР / SUZASTOR

Този медикамент е от групата статини, прилагани при повишени стойности на холестерола. Приемът му намалява риска от инсулт, инфаркт или други здравословни проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

Как да се спасим от болки в гърба: 10 съвета

Европейската организация на медици-специалисти по проблеми на гръбначния стълб направи анкета с 3000 офис-работници и служители в Берлин, Осло и Хелзинки. 90% от тях са признали, че периодично ги измъчват болки в гърба.

Правилно съчетаните храни лекуват – ето как! (1)

Това блюдо намалява риска от множествена склероза и остеопороза. Полезният ефект се дължи на витамин D от яйцата, и на калция от зелените храни. Съвместната им употреба позволява пълноценно усвояване. Спанакът съдейства за здравината на костите и нормалното съсирване на кръвта.

Ето как да предпазим децата от астма!

Астмата се превърна през последните години в едно от най-разпространените заболявания сред децата. Малко хора знаят, че има лесен и достъпен начин за профилактика на това сериозно заболяване!

Как да се предпазим от цистит?

Специалистите препоръчват профилактичен прием на продукти с биоактивна съставка от червена боровинка. Отварите от различни билки (жълт кантарион, мечо грозде) също допринасят за здрава отделителна система.

Кашите помагат на сърцето да остане здраво

Ако искате да имате здраво сърце – яжте каша! Лекари твърдят, че менюто, богато на зърнени храни, е добър помощник на най-важния орган в човешкото тяло. Тези храни предпазват от атеросклероза и исхемична болест на сърцето.