Важно! Безплатни прегледи за глаукома!

Безплатни прегледи за глаукома започват в 11 български града паралелно със Световната седмица на глаукомата (10-16 март).

glaukomaКампанията е организирана от пациентска организация „Глаукома”, съобщава puls.bg. Водещи офталмолози ще извършват прегледите в столицата, Пловдив и Стара Загора, Велико Търново, Русе, Горна Оряховица, Варна, Пещера и Брацигово, Своге и Благоевград. Пациентската организация “Глаукома” прави профилактичната кампания за четвърта поредна година. Кога и къде ще бъдат организирани прегледите във всеки град, може да се научи от горещата линия на телефон 0700 10 515 всеки ден от 12:00 до 17:00 часа.
Глаукомата се счита за заболяване с негативен социален ефект, тъй като в много случаи развитието му засяга необратимо зрителния нерв и води до слепота. Световната статистика сочи, че глаукомата е проявен рисков фактор за често регистрирани увреждания на зрението и слепота. Заболяването протича с увеличаване на вътреочното налягане, като често настъпващите изменения са свързани с хипертонични състояния. Коварството на болестта се състои в това, че оплакванията на пациентите се формулират като трайни едва когато болестният процес вече е напреднал. Изключителна роля играе профилактичната дейност, която за жалост не е включена в национални здравни програми. Ето защо активността на пациентските организации е необходима като стартова енергия за кампании, подобни на предстоящата.
Много често лечебните и информационни кампании остават позиционирани само в големите градове. Хората от малките населени места имат тежки здравословни проблеми, а трудно биха достигнали до възможностите за профилактика – затова профилактиката отива при тях! Има идея и предварителна организация през втората половина на март безплатни прегледи да бъдат организирани в селата от община Елин Пелин. Тази стъпка ще послужи за създаването на оптималния модел за профилактика и лечение на глаукомата в българските села. Мотив за работата на пациентски организации и специалисти в тази посока е демографската характеристика на периферните райони, където населението масово застарява. Организаторите препоръчват повече информация за активности, както и за болестта, нейната профилактика и лечение да се търсят на сайта www.glaucoma.bg и от сайта на Национална пациентска организация www.npo.bg.


Публикувано в категории: Здравеопазване » Очни болести

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Лечение със слънчоглед – рецепти

Всяка част от растението слънчоглед има лечебни ефекти: от корена до семената.

РЕНОВАКС / RENOVAX

РЕНОВАКС е продукт от групата на хранителните добавки, чийто прием оптимизира ставната подвижност, намалява напрежението и болките в ставите и съдейства за по-лесно преодоляване на сутрешната скованост.

МИЛУРИТ / MILURIT

МИЛУРИТ е лекарствен продукт, с чиято помощ се контролира производството и натрупването на пикочна киселина в организма. Препоръчва се за профилактика срещу подагра – при това заболяване кристали пикочна киселина се отлагат в стави и сухожилия и причиняват възпалителни процеси.

ГЕЛТИМ / GELTIM

ГЕЛТИМ е гел за очи тип бета-блокер, предназначен за пациенти със специфични офталмологични заболявания. Прилага се при диагнози с повишено вътреочно налягане като очна хипертония и глаукома.

Откритие връща светлината в очите

Очите могат се възстановят напълно от увреждане, чрез терапия с използване на възрастни стволови клетки

Сокът от целина е истинска натриева бомба

Мазната риба пази зрението!

Мазните видове риби в менюто забавят и дори спират някои дегенеративни промени, които с възрастта причиняват загуба на зрението. Наличието на омега-3 мастни ненаситени киселини възпират проявата на различни дефекти, свързани с остаряването.

Виновни ли са комарите за вирусния хепатит?

Много хора се опасяват, че в сезона на комарите е възможно кръвосмучещите да те заразят с вирусен хепатит. Разсъжденията на тази тема може да изглеждат лаишки, но поради страха от хепатит В и С интересът е обясним.

Кафето пази зъбите от кариес

Чаша черно кафе на ден е достатъчна да предпази зъбите от досадния зъбен камък и кариес, твърдят бразилски учени. Определен вид кафени зърна притежават способността да унищожават бактериите, които причиняват образуването на зъбен камък и рушене на емайла.

Авокадото е спасение за сърцето на дебелака

Медици от САЩ обявиха, че всекидневната консумация на авокадо намалява риска от сърдечни заболявания при хората с наднормено тегло. Най-полезно за сърцето е съчетанието на авокадо с нискомаслена диета – в такива случаи ефектът от авокадото върху сърцето се проявява по-интензивно и дава най-добрите резултати.

Уникално: След липосукция жена си възвърна зрението за 4 дни

Още един полезен ефект на червеното цвекло

Американски учени откриха още един полезен ефект на червеното цвекло. Той ще се окаже много важен за хората, които в летните горещини имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.