ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Витамин А е безценен за вашата диета

Витамин А е от съществено значение за диетата, поради безброй функции, които изпълнява за организма

витамин А

Той играе решаваща роля за зрението и по-нормалното разпространение и узряване на клетките на кожата. Недостигът на витамин А има тежки последици – от изсушаване и удебеляване на кожата при доброкачествена си форма, до изсушаване на очите и слепота в най-опустошителната си форма.

Витамин А е на разположение в различни храни като ретинал естер разтворима мазнина. Тънките черва го преобразуват до ретинол, който след това се абсорбира обратно. Витамин А също може да бъде набавен ако консумираме достатъчно моркови, тиква и зелени листни зеленчуци. Бета-каротинът е структурно сходен на витамин А. Той е има само 1/6 от биологичната активност на чистия ретинол. Редовната консумация на храни, богати на ретинол и бета-каротин ще осигури адекватни нива на витамин А и ще помогне за предотвратяване на резултатите от недостиг на втози ценен витамин.

1. Черен дроб

Черният дроб е с много високо съдържание на витамин А. Това, което го прави още по-привлекателен източник на витамин А е, че съдържа ретинол в неговата чиста форма. Има много апетитни начини за приготвяне и на черния дроб, включително готвене и задушаване. Въпреки това, ако сте бременна, не трябва да ядете черен дроб. Високите нива на ретинол могат да причинят увреждане на нероденото дете.

2. Млечни продукти

Маргарин, масло, сирене и сметана имат добро съдържание на витамин А. Използвайте ги в десерти и основни ястия, за да се повишите съдържанието на витамин А. Все пак, бъдете особено внимателни с използването на прекалено много млечни продукти, защото прекомерната консумация на млечни продукти може да предизвика повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

3. Яйца

Яйцата са богати на протеини, въглехидрати, витамини и минерали. Те също са много богати и на витамин А. Омлет за закуска е сигурен начин да получите достатъчно витамин А.

4. Моркови

Жълтите и оранжеви зеленчуци са много богати на бета-каротин. Морковите могат да бъдат включени като основна съставка в почти всички ястия: супи, яхнии, гювечи, пайове и дори десерти. Тези зеленчуци са добри за очите.

5. Спанак

След морковите, спанакът вероятно е най-богатият източник на бета-каротин сред всички зеленчуци. За предпочитане е, че спанакът да се сервира просто варен, за да се избегне загубата на всички важни витамини и минерали.

6. Червени чушки

Червените чушки също са много богати на бета-каротин и витамин А.

7. Манго и кайсии

Не бъдете разочаровани, че повечето от най-добрите източници на витамин А и бета-каротин са зеленчуците. Ако обичате сладко, ще се радвате да узнаете, че мангото и кайсиите също са богати на витамин А. Яжте ги охладени и пресни или да ги добавите към торти, сладкиши и палачинки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *