Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На Кръстова гора: Харизанки се отплащат за живота си

Мартин Карбовски разкрива значението на една нова дума, която и той съвсем наскоро е научил

харизанки

Думата е харизанки. Харизанките се наричат жени, които са се посветили на църквата и на служба на бога. Тук ще разкажем за две харизанки, които са в Кръстова гора. И двете разказват за чудо, което се е случило с тях на това свято място.

Особено впечатляващо е това, което се е случило с леля Здравка от Пловдив, на която лекарите откриват рак на гърлото. Следва много тежка операция, в резултат на която е отстранен езикът й, както и по-голяма част от материята около гърлото и носа. В момента тя диша през тръбичка в трахеята. Въпреки че всички лекари смятали, че тя ще умре в рамките на няколко дни, тя отива до Кръстова гора, където се излекува напълно. И остава там.

След известно време на Кръстова гора я среща медицинската сестра, която е асистирала по време на операцията, и я пита: “Ама ти жива ли си? Мислехме, че отдавна вече си умряла!”

Леля Здравка остава на Кръстова гора, за да служи напълно безплатно с труда и грижите си на параклисите и на свещениците, които обслужват тези параклиси. Другата харизанка е баба Еленка, която по времето на комунистическия режим, когато ходенето по тези места е било забранено, по тайни пътеки е превеждала хората, желаещи да отидат до Кръстова гора.

“Най- добре се изпълняват желания, ако е петък или пълнолуние. Разбира се, стига да не занимаваш Господ с глупости.“

„Дълго време бяхме бездетни и под натиска на свекървата отидохме да спим три дни под открито небе на върха. Разбира се, преди това палнахме свещица в старата църква. Малката ни принцеса е нашият дар от там.” 37-годишната Росица няма научно обяснение за внезапното си изцеление от безплодието, но и не го търси. Защото вярва, че се е случило чудо. А и как да не вярва, като резултатът от това чудо вече е на три години и ходи на детска градина?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *