Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Необяснимата детска умора: какви са причините?

Обичайното състояние на едно здраво дете е да бъде активно, да тича или да се занимава с играчките си, да опознава света около себе си, опитвайки го с ръце и уста.

umoraНеобичайно кроткото, раздразнително, хленчещо и сънливо дете поставя всеки родител на нокти, отбелязва puls.bg. Какви могат да бъдат причините за такова състояние?
Състоянието на постоянна умора, което не се преодолява с почивка и дълъг сън, може да бъде причинено от вируса Епщайн-Бар. Заразеното дете вдига температура, подуват се лимфните му възли. Често се получават възпаления на сливиците – заблуждаващ признак, поради който заболяването се определя като гнойна ангина. При по-тежките случаи се развива жълтеница, появяват се обриви. Реалното заболяване обаче е инфекциозна мононуклеоза. При добра имунна система то протича като настинка, острата фаза преминава за няколко дни. Доказателство, че става дума за вируса Епщайн-Бар е периодът на възстановяване: той може да продължи до три месеца с постоянни пристъпи на умора и усещане за слабост, изтощение.
При всички случаи пристъпите на необяснима умора трябва да се наблюдават от педиатър, за да се идентифицира причината за тях. Такива състояния могат да се окажат сигнал за тежки болести – бъбречна недостатъчност, диабет, туберкулоза. Медицината препоръчва в такива случаи да се води дневник и да се отбелязват всички необичайни промени в поведението на детето, защото това може да улесни диагностицирането на потенциалното заболяване, оттук – и методиката на неговото лечение.
Добре е да се знае все пак, че не винаги се касае за тежък проблем. Възможно е да става дума за недостиг на витамини и минерали, за отпадналост след силно емоционално преживяване или преживян стрес. При всяко температурно състояние, независимо от причината за него, децата бързо изчерпват ресурса си от сили. Процесите на оздравяване също така бързо им дават възможност да възстановят тонуса си. Загриженият родител лесно разграничава обичайните и необичайни състояния на детето си и може да се ориентира кога наистина става дума за сериозен проблем.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *