Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всички сексуално активни жени трябва да си правят редовно цитонамазка

Целта на изследването е да се установят ранни изменения в клетките на шийката на матката, които биха могли да прогре­сират до раково образувание. Ако тези промени се открият навреме и се проведе лечение, то това изследване действител­но предотвратява развитието на рак на маточната шийка.

 

Кой подлежи на преглед?

Всички жени, които са сексуално активни, трябва да си правят редовно цитонамазка. Препоръч­ва се при жените между 20 и 64 години този преглед да се извършва на всеки три години. След 65 години можете да спрете да си правите това изследване при поло­жение, че резултатите от последните три прегледа са отрицателни и тогава да сте спокойни, че рискът от рак на маточната шийка е минимален.

Ако обаче сте над 65 години и никога не сте си правили цитонамазка, трябва да настоявате да ви бъде направена. Жените над 65 години, които са на хормонозаместителна терапия, трябва да продължат с редовните цитонамазки. Ако ви е напра­вена хистеректомия, най-вероятно няма да имате нужда да се подлагате на това изследване. Бременните жени също не се изследват. Изследването трябва да се прави по средата на месечния цикъл и не бива да използвате спермициди 24 часа преди него.

 

Как се провежда?

Лекарят поставя във влагалището метален или пластмасов спекулум. След това с помощта на шпатула се взема секрет от шийката на мат­ката. Той се поставя върху стъкълце и се изпраща за изследване в лаборатория. В момента се обсъжда и включването в профилактичните програми на тест за чо­вешки папиломен вирус, един от причи­нителите на рака на шийката на матката.

 

Какво означават резултатите?

Резулта­тите се получават в рамките на няколко седмици. Нормалните резултати, какви­то получават 84% от жените означават, че няма патологични изменения и в след­ващите три години няма да има нужда от повторен преглед. Но въпреки това, ако се появи болка при полов акт или прокървяване в средата на цикъла или след навлизане в менопаузата, трябва да се консултирате с лекаря си. Ако обаче се установят изменения на клетките, което става в 8% от случаите, ще се наложат до­пълнителни изследвания. При незначи­телни отклонения от нормата пациентка­та трябва да повтори изследването ня­колкократно, като най-често резултатите се нормализират, без да се налага лече­ние. Ако резултатите показват умерени отклонения, вероятно ще бъдете насоче­на за други изследвания – колпоскопия, при което шийката се оглежда през спе­циална оптика и се извършва биопсия за допълнително уточняване.

 

Колко нормално е здравето ти? – 8 „странни” неща, които са си съвсем нормални

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *