ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да разберем, че не ни достигат белтъчини?

Дефицитът на белтък е често срещан проблем, особено в зимните месеци. Този проблем е изключително тревожен, когато става дума за деца и тийнейджъри. Недостигът му може да се отрази на израстването и развитието, а в по-късна възраст да стане причина за сериозни заболявания. Как да разберем, че на един организъм не му достига точно това?

belokКогато говорим за недостиг на микроелементи или витамини, медиците най-често насочват вниманието ни към белите петънца по ноктите. Белтъкът, както е добре известно, е строителен материал за всички структури на организма, припомнят от medikforum.ru. При недостига му настъпват деструктивни изменения в костите, ставите, мускулите и ноктите, на практика във всички органи и системи. Белтъчният дефицит се отразява и на състоянието на имунната система. Въпросните бели петънца по ноктите всъщност са комплексен признак за цял комплекс от патологични промени в организма, съответно – и недостиг на белтъчини, освен на микроелементи и витамини.
По-категоричен признак на белтъчния дефицит са чупливостта на ноктите, засиленото опадване на косата, анемията, честите простуди, обострянето на хронични страдания у по-възрастните.
Защо се случва това? Най-често дефицитът се причинява от недостатъчното количество белтъчини в поеманата храна. В много случаи сами си го причиняваме: например младите момичета са запалени по всякакви диети, включително такива с ограничен прием на белтъчини. За жалост няма кръвно изследване, което специално да доказва белтъчния дефицит в организма. Сериозен косвен знак може да бъде ниският хемоглобин, а също и падащото ниво на имуноглобулините.
Как да предотвратим дефицитните състояния? Най-добрата профилактика е пълноценното хранене. Важно е особено през тези зимни месеци – в менюто ни трябва да има балансирано присъствие на плодове, зеленчуци, месо, морска риба, яйца, млечни продукти. Да не забравяме също за бобовите храни и за спанака!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *