Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фиброкистоза на гърдата

Най-уязвими са жените в менструална възраст, тъй като заболяването е пряко свързано с отделянето на женския полов хормон естроген.

Фиброкистоза на гърдатаСъщност на проблема

Терминът „фиброкистозна болест на гърдата“ е подвеждащ, тъй като тук не ста­ва дума за заболяване, а по-скоро за състояние, което възниква при голям брой жени на възраст между 25 и 50 години. Фиброкистозните изменения обикно­вено означават кисти в гърдите. Състоянието се нарича още и мастопатия.

Симптомите включват чувствителност и болезненост на гърдата, усещане за притъпеност и тежест в тази област и бучки (кисти). Най-общо се смята, че са хормонозависими и обикновено се появяват около 7-10 дни преди менструа­ция. Често отслабват с приключването на менструацията и изглежда съществу­ва силна взаимовръзка между фиброкистозните промени в гърдата и предменструалния синдром. Фиброкистозата на гърдата обикновено из­чезва с настъпването на менопаузата (освен ако не сте на хормонозаместителна терапия), най-вероятно поради промяната в хормоналния статус.

Въпреки че фиброкистозните бучки в гърдите са доброкачествени и не повиша­ват риска от рак, понякога могат да затруднят диагностицирането (възможно е рентгенолозите и лекарите да бъдат затруднени с правилното разчитане на мамографското изображение). Личният лекар следва да обърне внимание на вся­ка бучка в гърдите.

Рискови фактори

Причината не е напълно изяснена, въпреки че се смята, че фиброкистозните промени в гърдите се предизвикват от увеличаване в съотношението между естрогена и прогестерона. Според някои изследвания фиброкистозата може да бъде по-изявена при жени с по-високи нива на естроген преди овулация и по- ниски нива на прогестерон след овулация. Тези хормонални колебания водят до излишък на пролактин – хормон, свързан с образуването на кърма, който може да предизвика подуване и чувствителност на гърдите при накърмещи же­ни. Необходими са още изследвания за изясняване на проблема.

Защо болят гърдите?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *