ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекуват сърдечно-съдовите заболявания?

Много хора успяват да овладеят сърдечно-съдовите заболявания в ранна фаза, като променят начина си на живот. Понякога се налага прием на ме­дикаменти, а в по-тежките случаи – хирургична намеса.

 

ЧРЕЗ ЛЕКАРСТВА

Могат да бъдат от полза медикаменти за понижаване на холестерола като статини. Те значително понижават нивото на холестерола и намаляват риска от инфаркт с 1/3. Дей­ствието им се основава на блокирането на ензим, необходим за синтеза на холестерол в организма. Най-често изписваните статини са симвастатин (зокор), правастатин (липостат), аторвастатин (липитор) и флувастатин (лескол).

При симптоми на ангина пекторис се използват три вида лекарства по лекарско предписание. Могат да се прилагат отделно или в комбинация. Бета-блокерите като атенолол (тенормин) и метопролол (беталок) понижават сърдечната честота и кръв­ното налягане и намаляват натоварването на сърцето. Нитратите (глицерил тринитрат, ГТН) разширяват кръвоносните съдове и увеличават притока на кръв към сър­дечния мускул. Калциевите антагонисти като дилтиазем и верапамил също разширя­ват кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане.

При наличието на инфаркт най-често се прилагат лекарства за разтваряне на кръв­ния съсирек или се налага спешна хирургична намеса.

 

ЧРЕЗ ХИРУРГИЯ

При операцията за коронарен байпас се използва здрав кръвоносен съд, обикновено от крака, чрез който се заобикаля блокираната коронарна артерия и се възстановява кръвотокът към сърдечния мускул.

При коронарната ангиопластика се използва катетър (тънка, гъвкава тръбичка) с малък балон в единия му край, който се поставя в блокираната коронарна артерия. След това балонът се раздува, за да разтвори кръвоносния съд и катетърът се изважда. В някои случаи се налага и поставянето на стент (миниатюрна метална пружина) в ар­терията, за да се избегне повторното й стеснение.

 

ФАКТ

Повечето случаи на ин­фаркт настъпват сут­рин. Ако се събудите и имате някой от описа­ните симптоми, неза­бавно потърсете ле­карска помощ.

 

ВНИМАНИЕ

Ако имате оплаквания като при инфаркт, вед­нага се обадете на Спешна помощ. Докато чакате лекаря, сдъвче- те един аспирин (ако не сте алергични) и из­пийте чаша вода, но не приемайте никакви други течности или хра­на. Свойството на аспи­рина да разрежда кръвта би могло да спаси живота ви.

 

 

Какво иска сърцето

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *