Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При хипотиреоидизъм яжте кафяв ориз

Заради изключително бавния метаболизъм, на хората с хипотиреоидизъм са необходими едва половината от калориите, приемани от здравите хора, поне докато предписаните им медикаменти започнат да действат и мета­болизмът се нормализира.

При хипотиреоидизъм яжте кафяв оризПродуктите с висока хранителна плът­ност, които са част от богат на влакнини режим, намаляват приема на калории и задоволяват апетита. По този начин не се стига до кач­ване на килограми, което често съпътства хипотиреоидизма. Режим, характеризиращ се с прием на растителни храни с високо съдържа­ние на сложни въглехидрати, като кафяв орис, може да облекчи симптомите на де­пресия, свързани с хипотиреоидизма, и да подпомогне свалянето на излишните килограми (при умерена консумация).

Въпреки че йодната недостатъчност е рядко срещано явление, недостигът на този минерал може да доведе до хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза използва йод, за да произвежда щитовиден хормон. Когато този минерал липсва, щитовидната жлеза увеличава размерите си и се образува т. нар. гуша, което има за цел по-ефек- тивното усвояване на йода. Важно е да се отбележи, че макар и коли­чеството йод, от което се нуждае човек, да е минимално, то е изключително важно, тъй като щитовидният хормон регулира производството на енергия.

За нормалното функциониране на щитовидната жлеза са необходими и някои витамини и минерали, включително цинк, който в комбинация с витамин Е подпомага синтезирането на хормони. Изследванията сочат, че ниските нива на цинк в организма може да са причината за по-високия риск от хипотиреоиди­зъм, особено при по-възрастните. Важни източници на цинк са птичето месо и морските дарове, а витамин Е се съдържа в слънчогледа и пшеничния зародиш. Витамин В6, който изобилства в бананите и сьомгата, също е необходим за синтеза на щитовидни хормони и правилното усвояване на йода. Смята се, че минералът селен, съдържащ се в ядките и пълнозърнестите храни, активира щитовидните хормони.

При хората с хипотиреоидизъм често се наблюдават и по-високи нива на холестерол. Използването на полезни вместо вредните и опасни за здравето маз­нини е ключът към контрола над холестерола. Наред с това съществуват и други стъпки по отношение на храненето, които биха могли да бъдат от полза.

За справяне със запека, който обикновено съпровожда хипотиреоидизма, пий­те много вода и консумирайте храни с високо съдържание както на неразтво­рими, така и на разтворими влакнини.

 

 

Кафявият ориз – приятел на здравото сърце

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *