ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При „Хипо” функция на щитовидната жлеза не яжте зеле и маруля

При „Хипо” функция на щитовидната жлеза не яжте зеле и маруля

Същност на проблема

При „Хипо” функция на щитовидната жлеза не яжте зеле и маруляЗдравата щитовидна жлеза успешно регулира енергийния метаболизъм, като от­деля достатъчно количество щитовидни хормони. При хипотиреоидизма е нали­це синтезът на твърде малко хормони, което забавя процесите в организма. Този спад понижава енергийните нива, възпрепятства правилното усвояване на хра­нителните вещества и води до натрупване на излишни килограми. Сред симпто­мите, които съпътстват понижената функция на щитовидната жлеза, са запек, де­пресия, гуша (увеличаване на щитовидната жлеза), суха кожа, умора и чувстви­телност към студа. Изследванията сочат, че хората, засегнати от този проблем, са изложени на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, тъй като той може да доведе до покачване в нивата на холестерола и до запушване на артериите.

Състоянието е по-често срещано при по-възрастните хора, а по неясни причини жените са с около 10% по-предразположени към него.

Рискови фактори

Най-честата причина за хипотиреоидизъм е автоимунно заболяване, наречено болест на Хашимото, при което в щитовидната тъкан се натрупват имунни клет­ки, които редуцират синтезирането на щитовидните хормони. Сред другите фак­тори, които също биха могли да благоприятстват появата на хипотиреоидизъм, са лечение на хипертиреоидизъм, операция на щитовидната жлеза, радиация, хормонален дисбаланс в организма, определени медикаменти или генетична предразположеност. В някои случаи недостигът на йод – минерал, който е важна съставка на щитовидния хормон, може да доведе до хипотиреоидизъм.

Важно е да се отбележи, че недостигът на йод е рядко срещан проблем в разви­тите страни, тъй като той изобилства в храните, предлагани там, най-вече в йо­дираната сол. Веществата, които пречат на усвояването на йода, наречени гоитрогени, се съдържат в определени храни и се смята, че вероятно допринасят за хипотиреоидизма.

Не препоръчваме

Тъй като гоитрогените, съдържа­щи се в някои сурови продукти, могат да попречат на организма да усвоява йода и да синтезира щитовидни хормони, е добре хо­рата с хипотиреоидизъм да избяг­ват храните с гоитрогени. Продукти богати на гоитрогени са: зеле, ряпа, броколи, карфиол, маруля, брюкселско зеле, къдраво зеле, алабаш, репи, просо, спанак, ягоди, праскови, фъстъци, кедрови ядки и соя. Топлинната обработка прави гоитрогените безвредни.

Ti-Life_shtitovidnata-jleza

 

Спрете алкохола – важно е за здравето ви!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *