При „Хипо” функция на щитовидната жлеза не яжте зеле и маруля

При „Хипо” функция на щитовидната жлеза не яжте зеле и маруляСъщност на проблема

Здравата щитовидна жлеза успешно регулира енергийния метаболизъм, като от­деля достатъчно количество щитовидни хормони. При хипотиреоидизма е нали­це синтезът на твърде малко хормони, което забавя процесите в организма. Този спад понижава енергийните нива, възпрепятства правилното усвояване на хра­нителните вещества и води до натрупване на излишни килограми. Сред симпто­мите, които съпътстват понижената функция на щитовидната жлеза, са запек, де­пресия, гуша (увеличаване на щитовидната жлеза), суха кожа, умора и чувстви­телност към студа. Изследванията сочат, че хората, засегнати от този проблем, са изложени на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, тъй като той може да доведе до покачване в нивата на холестерола и до запушване на артериите.

Състоянието е по-често срещано при по-възрастните хора, а по неясни причини жените са с около 10% по-предразположени към него.

Рискови фактори

Най-честата причина за хипотиреоидизъм е автоимунно заболяване, наречено болест на Хашимото, при което в щитовидната тъкан се натрупват имунни клет­ки, които редуцират синтезирането на щитовидните хормони. Сред другите фак­тори, които също биха могли да благоприятстват появата на хипотиреоидизъм, са лечение на хипертиреоидизъм, операция на щитовидната жлеза, радиация, хормонален дисбаланс в организма, определени медикаменти или генетична предразположеност. В някои случаи недостигът на йод – минерал, който е важна съставка на щитовидния хормон, може да доведе до хипотиреоидизъм.

Важно е да се отбележи, че недостигът на йод е рядко срещан проблем в разви­тите страни, тъй като той изобилства в храните, предлагани там, най-вече в йо­дираната сол. Веществата, които пречат на усвояването на йода, наречени гоитрогени, се съдържат в определени храни и се смята, че вероятно допринасят за хипотиреоидизма.

Не препоръчваме

Тъй като гоитрогените, съдържа­щи се в някои сурови продукти, могат да попречат на организма да усвоява йода и да синтезира щитовидни хормони, е добре хо­рата с хипотиреоидизъм да избяг­ват храните с гоитрогени. Продукти богати на гоитрогени са: зеле, ряпа, броколи, карфиол, маруля, брюкселско зеле, къдраво зеле, алабаш, репи, просо, спанак, ягоди, праскови, фъстъци, кедрови ядки и соя. Топлинната обработка прави гоитрогените безвредни.

 

 

Спрете алкохола – важно е за здравето ви!Публикувано в категории: Автоимунни заболявания » Ендокринна система /диабет, гуша и др./ » Любопитно

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Проф. Кулкарни: С хомеопатия можем да лекуваме щитовидната жлеза

Много хора се оплакват от проблеми с щитовидната жлеза. Лекарите изписват медикаментозно лечение, а проф. Кулкарни препоръчва хомеопатия

Лечение на Хашимото с храна и режим!

Повечето от хората с хипотиреоидизъм имат Хашимото, автоимунно хипотиреоидно състояние, при което имунната система атакува щитовидната тъкан.

Графиня фон Волфскийл за болестите на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза има важни функции за човешкия организъм, защото влияе върху растежа на човека, неговото развитие и метаболизма

Проф. д-р Лъчезар Лозанов: И вируси може да предизвикат тиреоидит на Хашимото

Как чаят Ти лайф ми помогна да се справя с Хашимото?

Чаят Ти лайф вече е на пазара и първите положителни резултати не закъсняха.

Какви са симптомите при заболявания на щитовидната жлеза?

Въпреки че много жени с тези проблеми нямат видими симптоми, други могат да имат голямо разнообразие от тях.

При хипотиреоидизъм яжте кафяв ориз

Заради изключително бавния метаболизъм, на хората с хипотиреоидизъм са необходими едва половината от калориите, приемани от здравите хора, поне докато предписаните им медикаменти започнат да действат и мета­болизмът се нормализира.

Повечето диабетици страдат от еректилна дисфункция!

Моля ви, нека вашите специалисти да пояснят какви са най-ефективните методи за разрешаване на сексуалните проблеми при ендокринни заболявания?

Ново изследване ще спести стотици операции на щитовидната жлеза

• Но засега здравното министерство игнорира споразумението между медицинските специалисти и здравната каса по този въпрос

Още полезна информация за болестта хашимото

За първи път хроничният автоимунен тиреоидит на Хашимото е описан от японския хирург Хашимото още през 1912 г. Той наблюдавал няколко случая на увеличаване на щитовидната жлеза, обусловено от лимфоидната инфилтрация (лимфоматозна гуша), във връзка с което с термина Тиреоидит на Хашимото се обозначава хипертрофичния вариант на автоимунния тиреоидит.

Автоимунните заболявания – Какво всъщност представляват те?

Лупус, ревматоиден полиартрит, множествена склероза… Въпреки че все повече се говори за тези бо­лести, те продължават да бъдат непознати. Всъщност както всич­ко, което се отнася до имунната система. Ето повече информация по 5 съществени твърдения.

Хипотиреоидизмът може да предизвика редица усложнения по време на бременност

Заболяването на щитовидната жлеза засяга много жени по време на тяхната детеродна възраст, ако това обаче се случи по време на бременността им може да предизвика редица здравни усложнения, които да повлияят на здравето и на майката и на бебето.