Трябва ли да пие вода кърмачето?

Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от първите неща, които кърмачето приема още в първите дни след раждането.

Трябва ли да пие вода кърмачето?Тя задължително трябва да бъде преварена или пречистена от тежките съставки, които могат да натоварят незрелия организъм на бебето.

Според едни от най-новите европейски схващания водата трябва да се даде на бебето от втория месец, казва националният консултант по хранене професор Стефка Петрова. Тя обяснява, че в майчината кърма има всичко необходимо и затова водата може да не бъде давана в първите дни след раждането.

Широко разпространеното схващане, което се застъпва от повечето неонатолози и педиатри у нас е, че децата трябва да пият вода от момента на раждането.

Колко вода трябва да изпива бебето?

Това е толково индивидуално, колкото и при възрастните. С тази разлика, че на бебето тя трябва да се предлага от родителите. Избягвайте да давате вода 30 минути преди и 30 минути след хранене. В първия случай водата ще напълни стомахчето на бебето и то ще откаже да се храни. Във втория има опасност то да повърне.

Ако кърмите бебето, Вие сте намалили възможността коликите на бебето да бъдат тежки. Затова ако използвате шише само, за да давате вода разгледайте внимателно предлаганите на пазара. Има големи възможности за избор на шише, което предпазва от колики. Такива са например шишето от физиологичниа проект на Чико, което има специална форма, шишетата на д-р Браун, Авент и други. Тези шишета са по-скъпи, но ще помогнат на детето Ви. След това спокойно можете да ги използвате и след преминаване на коликите.

Водата за кърмачета задължително трябва да е преварена. Тя съвсем спокойно може да е от чешмата. Преваряването за около 5 минути я прави подходяща за бебетата. С нея можете да приготвяте храната, а след охлаждане да я използвате за сокчета, чайове или за директна консумация.

Не давайте на бебето си минерална вода. Тя може да се включи в менюто след годинка, а най-добре след навършване на втората.

Сперед педиатри след 8-9 месец може да спрете да преварявате водата. Но да продължите задължително да я пречиствате. Това може да стане с предлаганите на нашия пазар кани с филтър. Особено подходяща е марката Брита. В момента тя се предлага за около 40 лева по магазините.

Фирмите за детски храни предлагат специална бебешка вода, която може да Ви спести досадното преваряване или да Ви намали инвестицията в скъпите филтри, които често трябва да се подменят.

Тази вода е с повишено съдържание на калции. За съжаление внос на такава вода у нас няма.

Все пак има български фирми, които предлагат трапезна /не минерална/ вода, подходяща за малки деца. Четете внимателно етикетите – ако водата е подходяща за кърмачета, това задължително трябва да е отбелязано.

 

 

Как да се справите с бебешките колики?Публикувано в категории: Бременност и кърмене

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Пийте обогатена вода, за да бъдете добре хидратирани и здрави

Знаете, че човек дневно трябва да приема поне по 2 литра вода, за да прочиства бъбреците, черния дроб, далака, жлъчката, за разрежда кръвта, да хидратира клетките и мозъка

Японски метод за лечение на редица заболявания

Мнозина пренебрегват пиенето на вода, без да са наясно на какво издевателство подлагат организма си.
Много хора се оправдават пред себе си, че пият вода винаги, щом почувстват жажда, но тогава вече е твърде късно.

Роди се бебе без нос

Рядката малформация няма да бъде причина родителите да изоставят детето си

ТОП 7 причини да пиете вода с лимонов сок

Лимон с мед е едно уникално средство за подсилване на имунната система. Настърганата кора на лимона притежава много полезни свойства за организма. Вижте защо трябва да пиете вода с лимон

Водна диета чисти за месец 4 килограма шлаки от организма

Знаете ли, че в костите се съдържат около 20% вода, в мускулите – до 75%, в мозъка -85 %, а в кръвта – 94%!

Как да се научим да пием повече вода

Водата е изключително важна за очистването на организма, за усвояването на витамините и минералите от храната; съдейства за по-бързо отслабване и предпазва от умора. Във водна среда протичат всички важни жизнени процеси.

Ето как можете да получите пречистена и заредена вода!

От древни времена е известен факт, че дори и в обикновената вода се крие лечебна сила. Но тя трябва да бъде подложена на определено пречистване и зареждане

11 важни причини да пиете повече вода!

Водата е втората най-популярна напитка в света след безалкохолните.

Ето защо не трябва да пиете студена вода по време на хранене

Много хора пият вода или други напитки по време на хранене. Това е грешно, защото не се отразява добре на здравето. Ето какво трябва да правим

Лек за вашите болни очи ще откриете в български храм

Когато лекарствата не помагат, а народната медицина е безсилна, търсим упование в Бога. Изпитан лек за болни очи има в български православен храм

Изгуби ли влагата си организмът е подложен на изсушаване!

Всяка болест може да се излекува с вода, казва създателят на Бялото братство Петър Дънов.

Преди и сега: Сара изглежда с 10 години по-млада само с помощта на вода

Не е задължително една жена да се подложи на пластична операция, за да се подмлади. С помощта само на вода Сара предизвика истинска сензация в Англия