Трябва ли да пие вода кърмачето?

Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от първите неща, които кърмачето приема още в първите дни след раждането.

Трябва ли да пие вода кърмачето?Тя задължително трябва да бъде преварена или пречистена от тежките съставки, които могат да натоварят незрелия организъм на бебето.

Според едни от най-новите европейски схващания водата трябва да се даде на бебето от втория месец, казва националният консултант по хранене професор Стефка Петрова. Тя обяснява, че в майчината кърма има всичко необходимо и затова водата може да не бъде давана в първите дни след раждането.

Широко разпространеното схващане, което се застъпва от повечето неонатолози и педиатри у нас е, че децата трябва да пият вода от момента на раждането.

Колко вода трябва да изпива бебето?

Това е толково индивидуално, колкото и при възрастните. С тази разлика, че на бебето тя трябва да се предлага от родителите. Избягвайте да давате вода 30 минути преди и 30 минути след хранене. В първия случай водата ще напълни стомахчето на бебето и то ще откаже да се храни. Във втория има опасност то да повърне.

Ако кърмите бебето, Вие сте намалили възможността коликите на бебето да бъдат тежки. Затова ако използвате шише само, за да давате вода разгледайте внимателно предлаганите на пазара. Има големи възможности за избор на шише, което предпазва от колики. Такива са например шишето от физиологичниа проект на Чико, което има специална форма, шишетата на д-р Браун, Авент и други. Тези шишета са по-скъпи, но ще помогнат на детето Ви. След това спокойно можете да ги използвате и след преминаване на коликите.

Водата за кърмачета задължително трябва да е преварена. Тя съвсем спокойно може да е от чешмата. Преваряването за около 5 минути я прави подходяща за бебетата. С нея можете да приготвяте храната, а след охлаждане да я използвате за сокчета, чайове или за директна консумация.

Не давайте на бебето си минерална вода. Тя може да се включи в менюто след годинка, а най-добре след навършване на втората.

Сперед педиатри след 8-9 месец може да спрете да преварявате водата. Но да продължите задължително да я пречиствате. Това може да стане с предлаганите на нашия пазар кани с филтър. Особено подходяща е марката Брита. В момента тя се предлага за около 40 лева по магазините.

Фирмите за детски храни предлагат специална бебешка вода, която може да Ви спести досадното преваряване или да Ви намали инвестицията в скъпите филтри, които често трябва да се подменят.

Тази вода е с повишено съдържание на калции. За съжаление внос на такава вода у нас няма.

Все пак има български фирми, които предлагат трапезна /не минерална/ вода, подходяща за малки деца. Четете внимателно етикетите – ако водата е подходяща за кърмачета, това задължително трябва да е отбелязано.

 

 

Как да се справите с бебешките колики?


Публикувано в категории: Бременност и кърмене

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Бременните трябва да се хранят с това!

От съществено значение за бъдещите майки е с какво се хранят, защото те не ядат само за себе си, а трябва да подхранват и нероденото бебе.

Как да имате здрави бъбреци? Полезни съвети!

Основната им функция е да изхвърлят отровните отпадъци от организма и да запазват нужните му белтъци, глюкоза и минерали.

Това са 5-те най-полезни напитки на планетата

Когато сте жадни не бързайте да се нахвърляте веднага на соковете и газираното, които са наблъскани с химикали и калории. Вместо това изберете някоя от напитките, които ние ви предлагаме и ви гарантираме, че тялото ви ще се влюби в тях.

Странна и опасна алергия: 26-годишна жена не може да пие… вода!

Тя е на 26 години и последните няколко месеца не е излизала от дома си. Просто живее в английската провинция, където се сипят дъждове, невиждани през последните 200 години.

Разберете колко вода трябва да пие всеки един от нас според теглото си!

Всеки човек, който държи да води здравословен начин на живот, знае, че трябва да пие достатъчно количество вода, за да може организмът му да изхвърли вредните вещества.

Може ли бебешката количка да навреди на детето?

Ако мъникът прекарва твърде много време в количка или закопчан в детско столче, впоследствие той може да се сблъска със задръжки в развитието на речта и физическите навици.

Не бързайте да целувате малките деца!

Всеки път когато видите малки пухкави ръчички и крачета, майчиният инстинкт започва да препуска в ритъма на синусовата ви тахикардия от вълнение

Искате бебе? Започнете подготовката!

Дайте си всички шансове за една безпроблемна бременност, като се погрижи­те предварител­но тя да преми­не при най-добри условия. Вижте как!

Как се развива бебето между 9-ия и 12-ия месец?

Детското развитие от деветия месец до 1 годинка се изразява в основните области като език, двигателни умения, социална емоция и поведение, интелект и познание.

Колко вода трябва да пием?

Известно е, че редовното пиене на достатъчно вода се отразява блготворно на обмяната и дава отпечатък на начина, по който човек изглежда. Учените предупреждават, че трябва да се внимава с приема на живителната течност!

Първите бебета от трансплантирани матки ще се родят през следващата година

Има надежда за жените, които искат да имат бебе, но са родени без матка или са с премахната такава, заради рак на шийката на матката.

Жена роди три месеца след смъртта си!

Здравото и жизнено бебе се появило на бял свят 92 дни след като майка му изпаднала в мозъчна смърт. 31-годишната жена получила тежък инсулт, който не й оставил никакви шансове.