ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доматите предпазват от рак на простатата

Можете охотно да наблегнете на богатите на фитохимикали домати (и доматени продукти), тъй като те предпазват от рак (особено на простатата), атеросклероза и кожни заболявания.

Полезни вещества

Бета-каротин – Това биоактивно багрило предотвратява акне, ня кои видове рак (на стомаха и панкреаса) и загуба на зрение. Витамин С Съдържа се основно в подобната на желе субстанция около семенцата на доматите и предотвратява сърдечносъдови забо­лявания, дихателни инфекции, рак на кожата и загуба на зрение. Кафеена и ферулиева киселина Те повишават производство­то на противоракови ензими.

Ликопен – Този пигмент (съдържащ се в червените домати) е силен антиоксидант. Той предотвратява уврежданията на клетките, водещи до инфаркт и рак. Според едно проучване при мъжете, които консу­мират храни, богати на ликопен, рискът от инфаркт намалява напо­ловина. Това багрило предпазва и от рак на простатата. Доматеният сок е с особено висока концентрация на ликопен.

Лутеин и зеаксантин – Тези каротиноиди, присъстващи в домати­те, работят съвместно за предотвратяване загубата на зрение, а веро­ятно и на рак.

Хлорогенова киселина – Съдържа се в най-големи количества в прясно откъснатите домати и предпазва от рак, като противодейства на токсините от околната среда (например нитрозамините в тютюне­вия дим).

За максимална полза

Ликопенът се усвоява най-добре, когато доматите са в концентрирана форма (например доматено пюре, доматен сок, кетчуп, сос и доматена супа). Колкото по-концентрирано е съдържанието на домати, толкова повече е ликопенът. Топлинната обработка и добавянето на мазнини повишават абсорбцията на ликопен и бета-каротин, въпреки че част от витамин С се губи.

Порция здраве

Храните, богати на ликопен, предпазват от рак на простатата.

В шестгодишно изследване, проведено сред 48 000 мъже, кои­то консумирали над 10 порции домати (чаша доматен сок се равнява на една порция) седмично, се наблюдавал спад в за­болеваемостта от рак на простатата с около 45%.

Кулинарни идеи

  • Сварете пресни домати с малко за­хар, канела и портокалова кора и ще получите вкусен конфитюр.
  • Смесете доматен и морковен сок, след което охладете. Сервирайте като студена лятна супа и гарнирайте със ситно нарязани пресни домати и кисело мляко.
  • Ако искате да увеличите хранителна­та стойност на супите, заместете половината от водата с доматен сок.
  • Направете бърз сос за макаронена салата, като смесите доматено пюре, доматен сок, зехтин, балсамов оцет и ситно нарязан пресен босилек, мента или магданоз.
  • Намажете със зехтин и чесън малко хляб, добавете доматено пюре и запе­чете на скара. На финала сложете отго­ре ситно нарязани пресни домати.

 

 

Знаете ли принципа на цветната диета?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *