ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Червено вино за здраво сърце

Това съкровище от природата съдържа фитохимикали, които понижават риска от сърдечносъдови заболявания, рак и инсулт. Изследванията сочат, че всички производни на гроздето продукти – червено вино, гроздов сок и стафиди – също са богати на полезни съединения.

Полезни вещества

Антоциани – Лабораторните изследвания сочат, че тези багрила в червеното и черното грозде потискат растежа на туморните клетки.

Елагова киселина – Смята се, че тази фенолова киселина в грозде­то (и някои горски плодове) предпазва белите дробове от токсините в околната среда.

Кверцетин – Флавоноид, който понижава риска от рак, възпре­пятства образуването на тромби в кръвоносните съдове и помага при дихателни заболявания.

Пектин – Той е от групата на разтворимите влакнини и способства за понижаване нивото на „лошия“ (LDL) холестерол.

Ресвератрол – Този фитохимикал, съдържащ се в люспата на гроз­дето притежава противоракови свойства. В момента е обект на из­следвания и заради способността му да понижава холестерола и да предпазва от инсулт.

Флавоноиди – Гроздето съдържа големи количества от тези полез­ни за сърцето антиоксидантни пигменти, които вероятно притежават способността да възпрепятстват образуването на тромби. Червеният гроздов сок предотвратява отлагането на „лошия“ (LDL) холестерол върху артериалните стени под формата на плаки, като по този начин намалява риска от запушване, което води до инфаркт.

За максимална полза

За да се възползвате в пълна степен от веществата, съдържащи се в гроздето, се спирайте на червените или черните сортове, тъй като те имат най-висока концентрация на здравословни съединения.

Порция здраве

Въпреки че хранителният режим на французите е с високо съ­държание на мазнини, при тях се наблюдават по-малко слу­чаи на сърдечносъдови заболявания – явление, познато като „френски парадокс11. Предполага се, че флавоноидите в чер­веното вино предпазват артериите от увреждане. Същите пол­зи за сърцето притежава и неферментиралият гроздов сок. Едно от последните проучвания по въпроса сочи, че консума­цията на около 300-350 мл гроздов сок на ден значително по­нижава риска от сърдечносъдови заболявания.

Кулинарни идеи

  • Добавете разполовени зрънца гроз­де без семки в задушени ястия с пилеш­ко, говеждо месо или риба.
  • Нарежете на дребно зрънца червено грозде и добавете мед, лимонов сок, ситно нарязан червен лук и магданоз. Използвайте като сос за свинско, говеж­до или пилешко месо.
  • Сварете малко сушени плодове, на­пример кайсии и стафиди, в червен гроздов сок, докато омекнат, след това пасирайте и използвайте като конфи­тюр.
  • Добавете към червено вино канела, цели пъпки карамфил, бахар и черен пипер на зърна и загрейте сместа на тих огън, докато ароматите се смесят. Кон­сумирайте напитката топла.
  • Нарежете зърна грозде и печени оре­хи, смесете ги с крема сирене и с полу­ченото намажете няколко тортили. До­бавете кресон и тънко нарязано пуешко или пилешко месо. Навийте тортилите на рула и поднесете.

 

 

Тайната зад „френския парадокс”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *