ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какъв хранителен режим да спазваме при дивертикулоза?

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Влакнини. Увеличете приема на баластни вещества, за да облекчите симптомите на дивертикулозата и да предотвратите развитието на ди­вертикулит. Стремете се към 30 г влакнини дневно, но уве­личавайте приема постепенно. Най-ценните източници са пресните плодове и зеленчуци, варивата и пълнозърнестите продукти.
  • По-добър вариант е да консумирате богати на влакнини храни, отколкото да добавяте овесени ядки към храната, за да избегнете запека.
  • Приемайте много течности. Трябва да изпивате около 8 чаши (от 300 мл) вода на ден. Така ще се предпазите от за­пека, който може да настъпи в резултат на увеличения приемна влакнини.
  • Кисело мляко. В дебелото черво нормално живеят по­лезни бактерии, които го предпазват от болестотворните микроорганизми. След лечение с антибиотик, който наред с патогенните убива и полезните бактерии, трябва редовно да консумирате кисело мляко с жива закваска, за да се възстанови нормалната чревна флора.
  • Чесън. При готвене използвайте много чесън, който уни­щожава болестотворните микроорганизми. Ако не ви допа­да ароматът му, можете да приемате чесън на капсули.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Раздвижете се. Физическите упражнения могат да ви предпазят от запек, тъй като спома­гат за придвижването на изпражненията през дебелото чер­во. Препоръчва се умерена физическа дейност поне 30 ми­нути на ден (бързо ходене, джогинг, плуване и колоездене).

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Запазете „добрите“ бактерии. Приемът на пробиотична добавка (ацидофилус) помага за възстановяването на полезните бактерии в дебелото чер­во, особено ако се лекувате с антибиотици.
  • Витамини. Поддържайте имунната си система в отлична форма чрез редовен прием на мултивитамини и минерали, в чийто състав влизат имуностимулиращи и противовъзпа­лителни вещества като цинк и витамини Е и С.
  • Котешки нокът. Тази билка, която се добива от вътреш­ната част на кората на увивното растение котешки нокът, симулира имунната система и повлиява възпалението.

 

 Какво заболяване е дивертикулозата?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *