Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на специалистите за болните от диабет

Следните съвети ще ви помогнат да се предпазите от диабет или да подобрите качеството си на живот, ако вече сте засегнати от тази коварна болест:

Научете се да се грижите добре за себе си. От вас зависи как ще се отнасяте към собственото си тяло. Попитайте лекар или диетолог как да придобиете полезни навици и умения, за да се справите с диабета. Правете си изследвания. Проверявайте нивата на кръвната си захар всеки ден чрез бърз кръвен тест и специален уред. В зависимост от това колко тежко е състоянието ви и дали сте на инсулин, ще трябва да си правите от едно до няколко самоизследвания на ден. Не допускайте да настъпят големи колебания в нивата на глюкозата.

  • Пийте много вода. Тъй като диабетът предизвиква често и обилно уриниране, той може да доведе и до обезводняване. Стремете се да пиете поне 8 чаши вода на ден.
  • Захар. Лекарите дълги години смятаха, че диабетиците трябва да избягват прости­те въглехидрати, съдържащи се в рафинираната захар, и да ги заменят със сложни, съдържащи се в зеленчуците, хляба, зърнените храни и макаронените изделия. Но най-скорошните изследвания показват, че болните от диабет могат да консумират захари Всъщност при едно и също количество приети въглехидрати картофеното пюре има същия ефект върху нивото на кръвната захар, както и 1 бисквита. Трябва да контролирате общия прием на въглехидрати, а не само техния вид.
  • Следете гликемичния индекс. Медицинските специалисти все още не са взели окончателно становище относно гликемичния индекс, който отчита скоростта, с която различните храни се разграждат до глюкоза и повишават нивото на кръвна­та захар. Зеленчуците, съдържащи скорбяла (като картофите), и тропическите плодове (като бананите) имат по-висок гликемичен индекс от храни като ябълките, крушите, пълнозърнестите продукти и овеса. Според СЗО консумирането на хра­ни с нисък гликемичен индекс може да предотврати развитието на диабет тип 2. Съобразяването с гликемичния индекс може да помогне в определени случаи, но като цяло прави хранителното планиране по-сложно, особено като се има предвид, че индексът на храната се променя в зависимост от другите храни, които се кон­сумират. Попитайте лекаря си за повече информация за гликемичния индекс.
  • Посетете диетолог. Личният хранителен режим може да ви помогне да се справите и с други здравословни проблеми като високо ниво на холестерола. Консултирайте се с диетолог, който ще ви помогне да съставите индивидуален план в зависимост от възрастта, теглото, работния ритъм, начина на живот, приеманите лекарства и хранителните ви вкусове. Задължително включете любимите си храни, в противен случай ще ви бъде трудно да го спазвате.
  • Грижете се за краката си. Диабетиците трябва да мият, подсушават и нанасят пудра на краката си всяка вечер, тъй като кръвоносните съдове на долните им край­ници са стеснени и нараняванията и инфекциите лесно могат да доведат до язви и впоследствие гангрена, особено ако диабетът е зле контролиран. Засегнатите нерви на краката могат да бъдат причина за намалена чувствителност и при тежки незаздравяващи рани. Носете удобни обувки, които са ви по мярка, за да не се стига до мехури, мазоли, враснали в кожата нокти и други проблеми.
  • Зрение. Трябва да ходите на очен преглед всяка година и незабавно да потърсите лекарска консултация, ако се появят проблеми с очите. При редовното наблюдение на ранен етап могат да се установят признаци на диабетна ретинопатия – множе­ството малки кръвоносни съдове на ретината (в дъното на очната ябълка) се ув­реждат и разрушават. Навременното лечение може да предотврати ослепяването.
  • Спортувайте разумно. Ако страдате от диабет, попитайте лекаря си какви пред­пазни мерки трябва да вземете, за да спортувате спокойно. Вероятно ще ви посъ­ветва да избягвате някои видове спорт. Например хората с очни увреждания тряб­ва да забравят за спортове, свързани със скачане и вдигане на тежести. При положе­ние, че кръвната ви захар спада и се повишава неочаквано, трябва да хапнете нещо преди тренировка и периодично да следите нивото на глюкозата чрез тестове, за да реагирате своевременно.

 

Тлъстините: как да ги стопим?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *