Какво представлява високото кръвно налягане?

Кръвното налягане е натискът, който кръвта оказва върху стените на кръвоносните съдове, когато сърцето се съкращава и изтласква кръвта (систолно налягане) и когато се отпуска и изпълва с кръв (диастолно налягане).

Измерва се в милиметри живачен стълб (mm/Hg) – показателят за систолно налягане е преди показателя за диастолно. Оптималните стойности са 120/80 mm/Hg. Поддържането на високо кръвно налягане (хипертония) за продължителен период от време може да увреди кръвоносните съдо­ве в целия организъм и да стане причина за много усложнения като инфаркт, инсулт и бъбречни увреждания. Почти 90% от страдащите от високо кръвно налягане имат първична или есенциална хипертония, причината за която е неизвестна. Останалата част от хипертониците страдат от вторична хипертония, която е последица от друго заболяване като например нарушена бъбречна функция.

 

Как да опазим сърцето си здраво?

Кои са симптомите на високото кръвно?

Няма. Противно на широките убеждения, високото кръвно на­лягане в повечето случаи не е причина за замаяност, главо­болие, умора, зачер­вяване или кръвоте­чение от носа.

 

ФАКТ

По-малко от половина­та от хората, страдащи от високо кръвно наля­гане, знаят за състоя­нието си. Често то е на­ричано „мълчаливият убиец”.

 

Кога кръвното налягане е твърде високо?

Еднократното отчитане на високо кръвно налягане не е достатъчно, за да се постави диагноза хипертония. Трябва да се направят поне две измервания в два отделни дни. Може дори да се наложи да проверявате кръвното си налягане в домашни условия, за да избегнете отчитането на „лъжливо високо кръвно налягане”, което се дължи на при­теснението по време на лекарския преглед.

 

КЛАСИФИКАЦИЯ СИСТОЛНО (mmHg) ДНАСТОЛНО (mmHg)
Оптимално 120 или по-малко 80 или по-малко
Нормално до 130 до 85
Високо нормално 130-139 85-89
Лека хипертония 140-159 90-99
Умерена хипертония 160-179 100-109
Тежка хипертония над 180 над 110

 


Публикувано в категории: Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Защо се получава резкия спад на кръвното налягане?

Уникална билкова отвара сваля кръвното!

В народната медицина има хиляди рецепти, които помагат при различни здравословни проблеми. Предлагаме на вниманието ви рецепта за билкова отвара, която помага за сваляне на кръвното налягане.

Стефан Диомов: Свалих 10 кг и забравих за болестите!

Стефан Диомов – известен български музикант, споделя, че е свалил 10 кг и се е отървал от редица здравословни проблеми. Ето какво споделя той в интервю

Лесна рецепта на Петър Дънов за сваляне на кръвното

Поколения българи, които страдат от високо кръвно, се лекуват с рецепта на Учителя Петър Дънов. Методът изобщо не е скъп и най-важното – действа!

Чаят от черничеви листа укрепва черния дроб и бъбреците

Чаят от черничеви листа, особено от бяла черница, е невероятно полезен. Вълшебните качества на тази отвара са били познати още в Древен Китай. В съседна Турция пък правят специални сармички от черничеви листа.

Къри най-вкусният цяр за хипертония

Вместо да се гълтат хапчета с шепи, може лесно и безопасно да избегнем хипертонията чрез вкусната подправка

КОНКОР / CONKOR

Този медикамент принадлежи към групата на бета-блокерите, прилагани при регулиране на сърдечната дейност. Ролята на КОНКОР е да забави сърдечния ритъм, като при това се подобрява ефективното изпомпване на кръвта. Препоръчва се при високо артериално налягане и ангина пекторис.

Коригирайте високото си кръвно с тези съвети!

Високото кръвно налягане или хипертонията е състояние, което засяга милиони хора по света.

Водата за уста предизвиква инсулт!

Шокираща производствена тайна!

3 храни, които намаляват кръвното налягане незабавно!

Високото кръвно налягане може да доведе до увреждане на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.

Страдате от високо кръвно? Заложете на листа от маслиново дърво!

За хора, които страдат от високо кръвно налягане, има немалко лекарствени препарати по аптеките. Ако обаче сте от хората, които залагат на природни средства при здравословни проблеми, пробвайте листа от маслиново дърво.

Ето защо магнитните бури са опасни за здравето на човека

Слънчевата активност променя магнитното поле на Земята и това, разбира се, се отразява на хората