Какво представлява високото кръвно налягане?

Кръвното налягане е натискът, който кръвта оказва върху стените на кръвоносните съдове, когато сърцето се съкращава и изтласква кръвта (систолно налягане) и когато се отпуска и изпълва с кръв (диастолно налягане).

Измерва се в милиметри живачен стълб (mm/Hg) – показателят за систолно налягане е преди показателя за диастолно. Оптималните стойности са 120/80 mm/Hg. Поддържането на високо кръвно налягане (хипертония) за продължителен период от време може да увреди кръвоносните съдо­ве в целия организъм и да стане причина за много усложнения като инфаркт, инсулт и бъбречни увреждания. Почти 90% от страдащите от високо кръвно налягане имат първична или есенциална хипертония, причината за която е неизвестна. Останалата част от хипертониците страдат от вторична хипертония, която е последица от друго заболяване като например нарушена бъбречна функция.

 

Как да опазим сърцето си здраво?

Кои са симптомите на високото кръвно?

Няма. Противно на широките убеждения, високото кръвно на­лягане в повечето случаи не е причина за замаяност, главо­болие, умора, зачер­вяване или кръвоте­чение от носа.

 

ФАКТ

По-малко от половина­та от хората, страдащи от високо кръвно наля­гане, знаят за състоя­нието си. Често то е на­ричано „мълчаливият убиец”.

 

Кога кръвното налягане е твърде високо?

Еднократното отчитане на високо кръвно налягане не е достатъчно, за да се постави диагноза хипертония. Трябва да се направят поне две измервания в два отделни дни. Може дори да се наложи да проверявате кръвното си налягане в домашни условия, за да избегнете отчитането на „лъжливо високо кръвно налягане”, което се дължи на при­теснението по време на лекарския преглед.

 

КЛАСИФИКАЦИЯ СИСТОЛНО (mmHg) ДНАСТОЛНО (mmHg)
Оптимално 120 или по-малко 80 или по-малко
Нормално до 130 до 85
Високо нормално 130-139 85-89
Лека хипертония 140-159 90-99
Умерена хипертония 160-179 100-109
Тежка хипертония над 180 над 110

 Публикувано в категории: Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Масажирайте тази точка, за да се излекувате от редица болести

Всеки човек мечтае да е здрав и има лесен начин да изгоним голяма част от болестите, както и да излекуваме тези, в чиято жертва сме паднали.

Петко Маринов: Смъквам високия холестерол със зехтин!

- Г-н Маринов, какви травми ви остави в наследство баскетболът?

- Като се събудя сутрин, имам болки по цялото тяло, особено в гърба и коленете, и понякога мисля „да се самоубия“. Но съм свикнал да търпя на болка. Като се раздвижа, горе-долу се чувствам по-добре

Цяр при високо кръвно и безсъние

Проблемът с високото кръвно и безсънието може да бъде решен лесно благодарение на богатата палитра рецепти от народната медицина.

Сокът от цвекло върши чудеса за организма

За съжаление много хора възприемат цвеклото като обикновен хранителен продукт, без да са наясно с множеството полезни свойства, които притежава.

Лечение с йод нормализира високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане е сериозен проблем, защото уврежда много значими органи и системи в тялото. Ето едно интересно и доказано лечение с йод

Домашен мед и червено цвекло свалят високо кръвно налягане

Една от болестите на 21 век е и високото кръвно налягане . От него вече страдат и доста млади хора, затова използвайте домашен мед и червено цвекло

Научете защо високото кръвно налягане е много рисков фактор за сърцето

Представете си тихо поточе, което се извива между полянките и житните ниви. Заобикаля някакво препятствие по пътя си и се спуска по тясно скалисто дефиле. Внезапно кроткото ручейче се превръща в буен поток.

Експресно сваляне на високото кръвно налягане

Поради стрес много хора вдигат високо кръвно, дори и да не страдат от такива проблеми. Високото кръвно е опасно и трябва бързо да бъде нормализирано

ТОП 3 рецепти за понижаване на високото кръвно

Когато високото кръвно се появи, то води след себе си и други опасности, затова е важно да го сваляте не само с лекарства, но и с народна медицина

Народна рецепта при високо кръвно

Рецептата, която лекува еднакво успешно високо кръвно налягане е изпитана.

Всички знаят, че високото кръвно може да причини още по-сериозни

Непознатите целебни свойства на мушкатото

Малко известен факт е, че мушкатото притежава редица лечебни свойства.

Вероятно първото нещо, с което свързвате мушкатото e

Как калият бори високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане не се причинява от много сол, а от дисбаланса между натрий и калий в храната ни.