Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява бъбречнокаменната болест?

Какво представлява болестта, свързана с камъни в бъбреците?

 

Това е често срещано заболяване, например в определен етап от живота си около 15% от мъжете и 5% от жените страдат бъбречнокаменна болест – камъни или песъчинки в бъбреците, които се образуват при кристализирането на някои минерални вещества в урината вследствие на високата им концентрация. Камъните могат да бъдат гладки или грапави, с големината на песъчинка или достатъчно едри, за да причинят болка. Възможно е да отделяте малки песъчинки чрез урината, без да ги усещате. По-големи­те камъни обаче причиняват силна болка, когато преминават през уретера (свързващ пикочния мехур с бъбреците) или когато заседнат в уретера и го запушат, в резултат на което урината не може да се оттече.

В повечето случаи камъните се образуват вследствие на повишена концентрация на калций в урината (но не и вследствие на повишен прием на калций чрез храната). Най-често причината остава неизвестна, но се предполага, че фактори като обезвод­няване, инфекция, обструкция и някои бъбречни проблеми играят известна роля за възникването на бъбречнокаменната болест. Много рядко камъните се образуват в ре­зултат на повишено съдържание на калций в кръвта (хиперкалцемия) и съответно в урината (хиперкалциурия).

 

Кои са симптомите на бъбречнокаменната болест?

  • Малките камъни обикновено не предизвикват оплаквания.
  • Едрите камъни могат да причинят силна остра болка в гърба и кръста, която може да се разпространя­ва към слабините и вътрешната страна на бедрата.
  • Затруднено уринира­не и мътна или кърва­ва урина с неприятна миризма.
  • Гадене, повръщане, температура и треска.

 

Болки в кръста ?!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *