ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Витамин C предпазва от бронхит

Много изследвания разкриват същест­вуването на  ползотворна връзка между приема на плодове и зеленчуци и функ­цията на белите дробове.

Според резул­татите от мащабно изследване, прове­дено в 69 села в Китай, участниците, които консумирали храни, богати на ви­тамин С, демонстрирали по-добра бело­дробна функция, а следователно имали и по-малък риск от развитие на бело­дробни заболявания като бронхит, в сравнение с участниците с по-нисък прием на витамин С.

Любопитното е, че хората в изследва­нето като цяло приемали с около 50% повече витамин С дневно от средноста­тистическия европеец. Авторите на про­учването са на мнение, че антиоксидантните свойства на витамин С могат да предпазят белите дробове от увреж­дания вследствие действието на свобод­ните радикали.

Същност на проблема

Бронхитът представлява оток и възпаление на лигавицата на бронхиалните тръби в белите дробове, което може да се дължи на инфекция или някакъв дразнител. В резултат на това дихателните пътища се стесняват, което затрудня­ва дишането. Дразненето може да увреди клетките на лигавицата. Освен това то може да унищожи миниатюрните реснички – предпазни „власинки“, които при нормални обстоятелства улавят и премахват чуждите частици. Поражения­та върху ресничките и струпването на дразнещи частици позволява отделянето на прекалено много слуз, което води до появата тежка и дълбока кашлица, за­дух и хрипове.

Има две форми на бронхит – остра и хронична. Острият бронхит е много по- разпространен и често възниква вследствие на тежка настинка или грип, но може да бъде причинен и от замърсителите в околната среда или от бактериална инфекция. Въпреки че повечето хора не го смятат за сериозна заплаха за здравето, острият бронхит може да бъде опасен за малките деца, хората в напреднала възраст, хората с потисната имунна сис­тема или страдащите от определени болести като сърдечносъдови и белодроб­ни заболявания, например астма.

За хроничен бронхит говорим при наличието на симптоми като прекомерно от­деляне на слуз, кашлица, хрипове, които се появяват редовно и за дълги перио­ди от време (кашлица с храчки през по-голяма част от времето в продължение на поне три месеца от годината за период от поне две поредни години). Хро­ничният бронхит засяга най-вече пушачите и е потенциално животозастрашаващо заболяване, което прогресира и уврежда белите дробове. Пневмонията е друго усложнение, свързано с хроничния бронхит.

Рискови фактори

Тютюнопушенето е основен виновник и се смята, че то е отговорно за болшин­ството (80-90%) от случаите на хроничен бронхит. Вирусните инфекции като грип и настинка, както и бактериалните инфекции също понякога водят до бронхит. Други фактори, които вероятно способстват за появата на заболяването, са излагането на различни химически изпарения, аерозолни про­дукти (като лак за коса, дезодоранти и инсектициди), прах, смог или други замърсители в околната среда.

 

 

Полезни вещества за белите дробове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *