ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Омега-3 мастни киселини облекчават симптомите на депресия

Според едно от последните изследвания по въпроса омега-3 мастните киселини облекчават симптомите при депресия.

Тридесет пациенти, страдащи от маниакална депресия (биполярна депресия), били разделени в две групи, на всяка от които за период от четири месеца заед­но с вече предписаното им лечение била назначена и терапия с плацебо (зехтин) или с омега-3 мастни киселини (с расти­телен произход или рибено масло).

Хората от групата, приемаща омега-3, имали по-малко кризи в сравнение с участниците, на които давали плацебо. Любопитното е, че изследването приклю­чило преждевременно, тъй като ползите от лечението с омега-3 мастни киселини били толкова забележителни, че лекари­те счели за неетично да лишат пациенти­те, на които било давано плацебо, от въз­можността да се възползват от тях.

Същност на проблема

Депресията е често срещано емоционално разстройство свързано с настрое­нието, като от нея страдат милиони хора. Тя е всеобхватно заболяване, което може да засегне тялото, настроението и съзнанието, но е лечимо състояние, което често протича, без да се лекува. Симптомите включват чувство на потис­натост, отчаяние и униние, което просто не отминава. Сред другите признаци са усещане за безнадеждност и вина, липса на енергия, затруднена концентрация, безпокойство, нарушения в съня (както безсъние, така и прекалено много сън), чувство за празнота, отрицателни и тъжни мисли, трудности при поддържането на нормални взаимоотношения, както и обща липса на интерес към живота. Правилното лечение може да помогне.

Рискови фактори

Депресията се отдава на множество фактори – наследствени и биологични, както и такива, свързани с околната среда, значими житейски събития като бо­лест, загубата на любим човек или уволнение. С нея са свързани и някои меди­каменти, злоупотребата с алкохол и наркотици, хранителният режим, раждане­то на дете (както и други хормонални изменения). Въпреки че за биохимичните причини все още не се знае много, сред биологичните е и дисбалансът на невротрансмитерите – химически вещества в мозъка.

 

 

Дали си просто уморена… или има нещо друго?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *