Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се подобряват качествата на храните?

Проучванията, технологиите и широкият инте­рес към храненето доведоха до напредък в про­изводството на здравословни храни. В магазини­те вече има огромно разнообразие от полезни продукти, обогатени ценни хранителни вещест­ва. Благодарение начините на преработване, методите за отглеждане, храненето на животни­те и биотехнологиите огромен набор от храни бива обогатен със съставки, които предпазват от заболявания.

Разбира се, идеята да се добавят вещества към продуктите не е нова. Например още от начало­то на миналия век към солта се прибавя йод с цел предпазване на щитовидната жлеза. В резул­тат на съвременните проучвания в състава на много продукти и храни вече влизат и по-малко известни елементи, например фитохимикали и полезни за сърцето мазнини. Тук ви предлагаме кратък списък от термини, използвани в храни­телната промишленост за категоризиране на по­лезните преработени продукти.

Генномодифицирани храни

Това са продукти, чийто генетичен строеж е променен в опит да се получат нови растения, които прите­жават предпочитани качества – развалят се по-бавно или са с по-високо съдържание на полезни хранителни вещества. Генномодифицираните храни са обект на сериозна полемика, тъй като все още не са известни дългосрочните ефекти върху здравето и околната среда и не са решени някои етични въпроси.

Обогатени храни

Редица зърнени продук­ти като хляб, брашно и зърнени закуски обикно­вено са „обогатени“ с фитохимикали – рибофлавин, тиамин, фолиева киселина и желязо. Тези важни хранителни вещества се губят при прера­ботката на съставките и след това се прибавят допълнително, като количествата често варират. Важно е да се отбележи, че пълнозърнестите из­делия имат по-добри хранителни качества от ра­финираните, тъй като изкуственото обогатяване не може да замени всички полезни вещества, влакнини и фитохимикали, които се губят при преработката. Една чаша пълнозърнесто брашно например съдържа повече ценни вещества от ед­на чаша „обогатено“ бяло брашно. Друга катего­рия обогатени храни представляват яйцата с до­пълнителни омега-3 мастни киселини. За да се получат такива продукти, на кокошките се дава фураж с добавени омега-3 мастни киселини.

Органични храни

Те се отглеждат и/или преработват без използването на синтетични химикали като пестициди, хербициди, консер­ванти, хормони за растеж и антибиотици. Ползи­те от биохраните не са напълно ясни. Въпреки че органичните плодове и зеленчуци са с по-добри вкусови и цветови качества, не е установено да­ли те притежават по-висока хранителна стой­ност от неорганичните варианти. Освен това се развалят бързо, като по този начин могат да се превърнат в убежище на редица вредни микро­би като бактерията Е. Coli (заради органичния метод на торене на почвата). От друга страна, някои учени поддържат тезата, че определени органични видове месо имат по-високо съдър­жание на здравословни мастни киселини в срав­нение с обикновеното месо.

Подсилени храни

За да се повиши защита­та от хронични заболявания или да се предот­врати недостига на хранителни вещества, някои продукти се подсилват със съставки, които по принцип те не съдържат. Подсиленото с вита­мин D прясно мляко, йодираната сол, обогатени­те с фолиева киселина житни продукти, съдър­жащият калций портокалов сок и зърнените закуски с витамин В12 са сред по-известните ар­тикули от този тип.

Функционални храни

Това най-общо по­нятие се отнася до изделията, които не просто задоволяват нуждата от хранителни вещества, но укрепват здравето. Понятието включва на­растващия брой обогатени храни, с които разпо­лагаме, и няма научно или юридическо значе­ние. Към категорията „функционални храни“ спадат „нутрацевтиците“, „фармацевтичните храни“ и „дизайнерските храни“, като всички те се препоръчват заради здравословните им и ме­дицински качества, включително способността да предотвратяват и лекуват различни заболява­ния. Генномодифицираните храни спадат към категорията на „дизайнерските“ хра­ни. Природните продукти, които притежават ес­тествени свойства за борба със заболяванията (като например чесън или домати), както и обо­гатените и подсилените храни, също се смятат за функционални храни.

 

 

Кое хранене е здравословно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *