Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Жлъчката се влияе от резки колебания в теглото

Причина за жлъчнокаменна болест могат да бъдат и други фактори, свързани с храненето, но тези са основни

Холелитиаза, известна още като жлъчнокаменната болест, както и възпалението на стената на жлъчния мехур, наричано още холецистит, са много разпространени заболявания. Някои хора генетично са по-предразположени към образуване на камъни в жлъчката, изтъква пред вестник „Всичко за дома“ д-р Ивелин Такоров от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия при Военномедицинска академия в София. Ако трябва по някакъв начин да се степенуват факторите, които са свързани с тези проблеми, на първо място е нередовното хранене, след това са резките колебания в теглото, и накрая стресът в съвременния живот, изрежда рисковите фактори специалистът.

За появата на холецистита винаги има конкретна причина. Той протича с т.нар. жлъчна криза, чиято основна изява са болките в дясното подребрие. На второ място по честота сред симптомите е гаденето – със или без повръщане. Възможно е да се повиши температурата, да има втрисане. Заболяването се лекува с вливания, антибиотик и спазмолитици, като съвременна концепция е отстраняването на жлъчния мехур на върха на кризата.

Диагнозата „жлъчнокаменна болест“ се поставя като се вземат предвид симптомите и се уточнява чрез ехография, казва още д-р Такоров. Много важно е да се диференцират други заболявания, които припокриват симптомите на холелитиазата, като например възпалението на стомашната и на дуоденалната лигавица гастрит и гастродуоденит.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *