ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стерилитетът е най-честото усложнение при извънматочна бременност

Имам много тежка операция от извънма­точна бременност. Преди една година се съ­взех и веднага започнах да приемам хапчета Против забременяване, защото се страхувам ужасът, който преживях, да не се повтори. В състояние ли е противо­зачатъчното хапче да ме предпази от втора извън­маточна бременност? И ако пак ми се случи, какви усложнения биха могли да настъпят?

К. М.О. – Велинград

 

Извънматочната бре­менност се развива във фалопиевите тръби и е изключително опасно състояние, защото оплоденото яйце се превръща в опасна гнойна руптура и засяда в тръбата. Про­тивозачатъчното хапче дава изключително висок процент на сигурност, при всички случаи предпазва и от извънматочна бременност, но никога не можем да кажем – сто процента.

 

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ПРОБЛЕМИ?

Най-честото усложнение на извънматочната бременност е руптурата на маточната тръба, водеща до вече описания хиповолемичен и хеморагичен шок. Пациентката изпада в крайно тежко състояние и се налагат спешни оперативни мерки. В противен случай за кратко време тя умира, което е и най-опасното усложнение на извънматочната бременност. Животоспасяваща операция в този случай е отстраняването на маточната тръба (салпингекгомия). Ако обаче пациентката има проблеми и с другата тръба, например предишни операции по други поводи, това означава стерилитет за нея. Именно стерилитетът е най-честото усложнение, което се среща близо при 50-60 на сто от жените, преживели подобно заболяване.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *