ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Извънматочна бременност – Защо се появява? Как се третира?

Когато оплодената яйцеклетка се развива във фалопиевата тръба, а не в матката, лекарската намеса е неизбежна и дори спешна. Особено ако става дума за първа бременност.

Ехографията и хор­моналните изслед­вания позволяват ранното диагности­циране на извънматочната бременност, което от своя страна е начин да се избегне хирургическата интервен­ция. Една от всеки двеста бременности се характери­зира с това, че яйцеклетката започва да се развива там, къ­дето е било оплодена, вместо да се насочи към маточната кухина, ко­ято е хор­монално подготвена да я приеме. В резултат на това фалопиевата тръба се разширява, . кръвоносните съдове там се разкъсват и ако не се вземат бързи мерки, здравето на же­ната е в опасност.

Защо се случва?

Всичко, което нарушава до­брото състояние на фалопи- евите тръби, може да доведе до извънматочна бременност. Това може да е някакво възпа­ление, следствие от приема на определени антибиотици или вреден ефект от тютюнопу­шенето, тъй като никотинът разрушава власинките по въ­трешните стени на тръбите. В много случаи обаче не се открива никаква конкретна причина. А доста често бър­зо възниква друга, напълно нормална бременност, която завършва щастливо с ражда­нето на здраво дете.

Безоперативно третиране

Когато бременност­та е съвсем ранна (едва констатира­на) и нивото на хор­моните е още ниско, лекарят предприема медикаментозно третира­не. Той инжектира специа­лен продукт мускулно или директно в маточната тръба. Това слага край на бремен­ността и улеснява елимини­рането на яйцето по естествен път, както това става при спонтанен аборт. Лекарството не е токсично за маточните тръби и не възпрепятства следващи бременности. Възможно е само да предизвика гадене. След процедурата се проследява ни­вото на хормоните, което трябва да се нормализира за няколко седмици. Този медикаментозен начин се при­лага в около една четвърт от случаите на извънматочна бременност.

Когато се налага операция

Ако хормоналните нива са високи и бременността е напреднала, както и ако жената се измъчва от болки и кър­вене, се пристъпва към операция. В зависимост от случая лекарят може да отвори маточната тръба, да премахне яйцето и да я затвори отново. По-често обаче се налага премахване на тръбата. Вторият вариант е за предпочитане, защото увредената фалопиева тръба може да доведе до рецидив. Опера­цията се извършва все по-често чрез лапароскопия – хирургът прави ма­лък разрез в долната част на корема и с помощта на камера оперира. След тази интервенция остава съвсем ма­лък белег.

Следоперативният период обикнове­но се характеризира със стрес за ор­ганизма след упойката, но и с психоло­гически шок. Най-добре е оперираната жена да бъде обградена от семейството си и да не се движи много до пълното резорбиране на конците. Раната се дезинфектира всеки ден с предписан от лекаря медикамент. Следващата бременност може да настъпи не по- рано от 3 месеца след интервенцията. Междувременно трябва да се избягват хапчетата против забременяване и поставянето на спирала.

Първите предупредителни знаци са внезапна и остра болка в корема или вагинално кървене.

 

 

 

 

Инфекция или възпаление на маточните тръби може да е причина за извънматочна бременност

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *