ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Японски лекари лекуват шизофрения с антибиотици

По този повод бри­тански специали­сти започват ма­щабно изследване, ини­циирано от Комисията по шизофрения и подкре­пено със средства от На­ционалния институт по изследвания в областта на здравеопазването. А целта на изследването е да се изясни дали може шизофренията да се ле­кува с антибиотици.

На пръв поглед из­глежда доста илюзорно такова загадъчно пси­хическо заболяване да се лекува с лекарства против бактерии. Но, както се казва, затова са прецедентите. Всичко започнало с един млад човек, който постъпил в японска болница с психотични симптоми – момче­то имало слухови халю­цинации и страдало от постоянно чувство на тревога, прерастващо в натрапчиви бълнувания. Измъчвало го безсъние. Кръвните изследвания и сканирането на мозъка не открили никакви ано­малии, затова предписа­ли на болния типичното за шизофрения лекар­ство халоперидол. Но те­рапията не предизвикала никакъв ефект. Обаче изведнъж болният раз­вил и пневмония, затова наред с халоперидола му предписали антибиотика миноциклин. И само след две седмици изчезнали и пневмонията, и шизо­френията му. Но щом прекратили приема на антибиотика, психиче­ските симптоми „побър­зали“ да се върнат. Няма как, лекарите отменили халоперидола и отново започнали да дават на момчето миноциклин. И така вече няколко го­дини психозата не го преследва.

Световноизвестният учен Карл Юнг в своята практика е работил с много болни от шизофрения. Той обърнал внимание на това, че ду­шевните заболявания променят своя характер наред с промените в културата и обществения живот. Съвременните психоаналитици,, как­то и психотерапевтите от другите области отделят голямо внимание на изучаването на шизофренията. Много от тях вече я смятат за своеобразна „болест на нашето време“. В днешното индустриално общество човек все по-често се усеща самотен, а животът му губиш смисъл. Разрушават се роднински връзки и приятелска привързаност. Човек остава сам със себе си… Но и вътрешният му свят е раздиран от противоречиви чувства и желания. Всички ценности и ориентири се оказват нетрайни, неустойчиви. Неслучайно на Запад съществува направление, алтернативно на традиционната психиатрия – нарича се антипсихиатрия. Представителите на това ново направление твърдят, че самото общество е болно от шизофрения и има нужда от лечение.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *