ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф, Донка Байкова: Половината българи са тлъсти!

  • След 3-тия ден на мозъкът не работи – не подава сигнал нито за глад, нито за болка

Aко с храната не постъпва достатъчно количество калории, организмът започва да изразходва собствените си запаси. За­конът за съхранение на енергията никой не го е отменял! Стотици опитват експресни диети, гарантиращи им 5 до 10 кг загуба на тегло за една седмица. Бързо, просто и много опасно! За храната като потребност, за гладуването, за полезното и вредното разговаряме с проф. Донка Байкова, специалист по диететика и лечебно хранене.

–          Проф. Байкова, с как­ва храна да се опазим от жегите?

–          С по-лека храна, раз­бира се! Ние, българите, сме тренирани в това от­ношение. Имаме сезонен модел на хранене – през лятото инстинктивно организмът ни иска по-леки храни. Обичайният ни модел на хранене през лятото не включва мазни наденички, свински пържо­ли, котлети, тутманици, баници. Не включва и яс­тия с кисело зеле, капама, месни продукти, направени от домашното ни прасе, което сме си отгледали през зимата. Точно сега не ядем баху, нито кърва­вица, пача. Даже любите­лите на шкембе чорбата, едно национално българско ястие, през лятото не я предпочитат.

–          Какви ястия обича­ме?

–          В горещините пред­почитаме белтъчните храни да бъдат за сметка на млякото и млечните продукти. Прословутата лятна супа е таратор. Ядем шопска салата с малко сирене или извара. Предпочитаме МНОГО ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ. Месата, който ги кон­сумира, са предимно бели – птичи меса, без тлъстини, без кожа, без трътки. Рибата традиционно присъства на трапезата ни именно през лятото. Консумираме миш-маш с много зеленчуци, яйца и малко сирене или извара. През лятото използваме като добавка към ястията само растителна мазнина. За нас, българите, това е слънчогледовото олио, както и зехтин, рапично масло, оризово и царевично олио, соево масло.

–          Какви и колко теч­ности трябва да прие­маме?

–          Именно през лятото трябва да приемаме много повече течности, отколко­то през зимата. Не всички българи имаме добри пи­тейни навици, но е необхо­димо от 1,5 л през зимата да удвоим приема на 2,5-3 л. Много добре действат топлите чайове. Рекла­мата направи много попу­лярни зеления, черния чай, които са наистина добри разхлаждащи напитки. Но като че ли малко говорим за нашите разкошни бил­кови чаени напитки. Точно през лятото трябва да ги използваме. Би трябвало да възпитаме своите вку­сови предпочитания и да не ги подслаждаме, за да не предозираме приема на захар. За да намалим риска от загуба на соли, защото, знаем, че потта е солена, можем да слагаме само през лятото по щипка сол в айряна си.

–          Доколко българинът е затлъстял в отделните райони на страната?

Няма незасегнат ра­йон от затлъстяването! По данни на националния ни мониторинг на храненето 51 % от възрастното насе­ление от мъжки пол – 30-60- годишни – и 42% от жените в зряла, трудоспособна въз­раст, имат проблем с те­глото в посока свръхтегло и затлъстяване. По този показател се изравнихме с развитите страни. За съжаление свръхтеглото и затлъстяването не са проблем на визията и коз­метиката, а в последните 10-15 години са проблем на здравето. През тези години сме неизменно на една от водещите позиции в света по заболяемост и смъртност от инсулти. Докато в другите развити страни този показател започва да спада, то у нас остава твърде висок.НАД 60% ОТ ВСИЧКИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ У НАС се дължат именно на сър­дечносъдови инциденти! Свръхтеглото и затлъс­тяването са първопричина за метаболитните откло­нения. Те са в основата на развитието на атерос­клероза, на запушвания на съдовете, на диабет тип 2, рискови са за сърдечно­съдовата система.

–          Доколко е изразен проблемът при децата и младите хора?

–          Около 22% от по-големите ученици, и то предим­но момчетата от горните класове, имат свръхтегло. По-малките ученици са с по-нисък процент на зат­лъстяване. Актуализираме сборника с рецепти за училищните столови и се надяваме да се получи здравословен режим на хранене.

–          Млади хора, а и въз­растни в активна рабо­тоспособност, смятат, че с гладуване ще от­слабнат.

–          Не знам дали съм единствената, като казвам,че храната не е цинично понятие, не е вредно нещо! Храната е потребност! Човек има нужда, за да функционират вътрешни­те му органи, от т.нар. основна обмяна. Ако аз съм на 60 г. и тежа 60 кг, моята основна обмяна е около 1600 калории, т.е. без да се движа, за да съм жива, ми трябват тези калории. Като добавя движенията на краката в седящия си модел на умствена работа, ще добавя още 500 калории. За да съм жива и да мога да функционирам като човешки организъм, са ми жизнено необходими тези 2000 калории! Ако не ги получавам, за определен пе­риод от време организмът ми ще се справи сам, но със сигурност ще провокирам голям риск за здравето си. След 3-тия ден от гладува­нето мозъкът не работи – не подава сигнал ни за глад, ни за болка. Винаги след гладуване се отключ­ват хранителните раз­стройства. Ако решите да гладувате, направете го в метаболитна клиника!

 

ЗА ГЛАДУВАНЕТО – Хипократ пръв е предложил гладуването, но само за 3 последо­вателни дни. Както се случва, когато има болен панкреас, болни черва, хепатит или друго се­риозно заболяване. За да оставим болния орган в покой, за да може да се възстанови от острия възпалителен процес, не трябва да го натоварва­ме с работа. След 3-тия ден, ако човек наистина иска да се подложи на гладуване, то той тряб­ва да бъде под пълен кон­трол на специалист и да се следят биохимичните му показатели. Свое­волните гладувания са много рискови! Веднъж защото до 11-ия ден на последователното гла­дуване използваме мал­ко мазнини за енергиен източник. Организмът през първите 3 дни по­сяга на резервните си въглехидрати, гликогена. Като му свърши, от 3-тия до 11-ия ден той започва да разгражда мускулатурата, за да може да си произведе захарите, необходими за жизненоважната мозъч­на функция и сърдечната дейност. През това вре­ме има много рискове за здравето, ако човек е с лабилен здравен статус, каквито са възрастните хора в по-голямата си част.

 

Разтоварващ режим за 2 седмици

Тази програма е и антицелулитен диетичен режим. Повтаря се две седмици. Приемат се 2 л вода минимум, двигателна активност – 40 мин. бърз ход. Картофите не са зеленчуци, а въглехидратна храна. Количествата на храната са неограничени.

 

ПОНЕДЕЛНИК

8 ч. – вода, кафе или чай с мед и. лимон по желание, кисело мляко със сезонен плод

10 ч. – чай, кафе или вода с плод

12 ч. – изпива се чаша вода или чай, изяжда се половината салата, след 15-20 мин. ориз, картофи или леща чорба с другата половина от салатата

16 ч. – чай, кафе или вода с плод

19 ч. – зеленчуци с млечен продукт – шопска салата или таратор, няма значение. Плодът е еднакъв за цели

ВТОРНИК

8 ч. – вода, кафе или чай с плод, след 15-20 мин. кисело мляко със същия плод

10 ч. – плодове

12 ч. – предястие – сала­та, след 15 мин. основно ястие – риба или пилешко месо със същата салата

16 ч. – плодове

19 ч. – като обяда – риба или пилешко със салата. Плодовете са един вид, както и месото – или риба, или пиле.

СРЯДА

Третият ден е като втория. Ястията са приготвени по раз­личен начин – ако предишния ден рибата или пилешкото са били на скара, сега могат да са готвени.

ЧЕТВЪРТЪК

8 ч.  – кисело мляко с плодове

10 ч. – кисело мляко с плодове

12 ч. – кисело мляко със зеленчуци

16 ч. – кисело мляко с плодове

19 ч. – кисело мляко със зеленчуци

Таратор, тиквички, зелен фасул, спанак с кисело мляко – каквото харесвате това е разтоварителният ден.

ПЕТЪК

8 ч. – вода, кафе или чай, сезонен плод, след 15 мин. зеленчуков сандвич, при­готвен от две филийки пълнозърнест хляб със зеленчуци по избор 10 ч. – плодове 12 ч. – предястие от зе­ленчуци, след 15 мин. белтъчна порция с продукт по избор – яйца, сирене, извара, риба, пилешко или телешко, с гарнитура зелен­чуците от предястието 16 ч. – плодове 19 ч. – постно зеленчуково ястие с млечен продукт – шопска салата или тара­тор, или пълнени чушки с извара

СЪБОТА

Като петък.

НЕДЕЛЯ

Като четвъртък.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *