Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запасете се с активен въглен против отравяне през лятото!

Имам дъщеря на 14 години и след две седмици ще почиваме с нея на море. Много се страхувам – от хранително отравяне. Преди две години ни се случи такова нещастие и се нало­жи тя да лежи две седмици в лексикологията на Вар­ненската болница. Сега из­тръпвам като знам, че това може да се повтори. Кажете, от какви храни трябва да се пазим и какви мерки трябва да вземем, ако пак се стигне до отравяне? Честно да ви кажа, предишния път бях толкова изплашена, че дори не мога да си спомня какво точно се случи.

Станка Чавдарова – Харманли

Понякога се случва храните да не се съхраняват правилно или са с изтекъл срок на год­ност и рискът за отравяне за тези, които ги консумират, е голям. Неведнъж и два пъти сме чували и чели за цели групи от почиващи, които са отровени от развалена храна. Затова трябва добре да познавате симптомите на такова отравяне, за да мо­жете да действате адекватно. Когато в храната попаднат болестотворни бактерии като стафилококи, салмонели и т.нар. шигели и клостриди. те се размножават в нея и започват: да отделят токсини. Колкото по-висока е температурата толкова по-силна е и активността на ми­кробите.

И ако половин час след хранене внезап­но ви заболи главата, започне да ви „свива” коремът, прилошее ви и температурата ви започне да се повишава, значи вече са налице първите симптоми на от­равяне. След това най-вероятно ще ви споходи диарията и ще започнете да повръщате. Пове­че от ясно е – отровени сте от храната. Викайте веднага „Бър­за помощ“! Не се надявайте, че ако започнете да се лекувате с домашни средства, главоболи­ето или диарията ще си отидат.

Точно об­ратното – ще се обезводни тя­лото ви и ще получите инфек­циозно-токсичен шок.

НО АКО „БЪРЗА ПОМОЩ“ ЗАКЪСНЯВА?

Най-напред трябва да се промие стомахът. Изпива се един литър преварена вода на големи глътки. След това с пръ­сти се натиска коренът на езика и се предизвиква повръщане.

Процедурата се повтаря някол­ко пъти до пълното изчистване на стомаха.

Второто действие е приема­нето на активен въглен. Всеки трябва да има на разположение такива таблетки. Особено ко­гато отива на почивка и знае, че ще хе храни в обществено заведение. Разтварят се 2 от таблетките в малко вода и съдържанието в чашата се изпива.

Третата стъпка е изпива­нето на солев състав, който съдържа всички необходими за организма микроелементи. Само солевият разтвор може да компенсира изхвърлената с повръщането и диарията теч­ност от организма. И ако все още усещате болки в корема, е добре да приемете една таб­летка спазмолитик.

 

ВНИМАНИЕ!

Болестотворните бактерии попадат в хранителните продукти от бактерионосители и бо­лни хора, които пипат храната с мръсни ръце. Тези заразени продукти са много по-опасни за здраве­то отколкото, например, са плесенясалите храни. И са твърде коварни, защото не губят вкусовите си ка­чества, нито се променя външният им вид, за да се досети човек, че са опасни за здравето.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *