ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ревматичните заболявания – болезнени, но преодолими

  • 24% от българите страдат от ревматични болки

Болката е защитна реакция на организма, но ревматологичните заболявания – шипове, артрит, остеопороза, болест на Бехтерев, коксартроза, подагра и др., са много болезнени. Затова колкото по-рано започне лечението, толкова прогно­зата е по-благоприятна.

Всеки човек, на по-ранен или по-късен етап от живота си, изпитва болка в ставите. Статистиката показва, че око­ло 60-67% от тази болка в ставите е свързана с опорно-двигателния апарат, сподели проф, Рашо Рашков, национален консултант по ревматология, на четвъртата среща по проекта „Сила за здраве“. Страдащите от ревматологични заболявания са 1 700 000 българи.

 

Остеопорозата се лекува от ревматолог

Остеопорозата е сред заболяванията, които засягат костната система. Проф. Рашков напомни, че тя трябва да се лекува от ревмотолог, защото при намаляване на калция с възрастта дегенерират костите, зачестяват фрактурите на крайниците и „гредичките“ на гръбначния стълб. Болките в гърба са по-силни при остеопороза, отколкото при шипове в гръбначния стълб, заяви ревматологът.

Какви са профилактичните мерки

Доказано е, че след 40-годишна възраст 33% от жените губят калция си (чрез урината) и затова трябва да вземат предпазни мерки. Най-лесната и дос­тъпна рецепта, която даде проф. Рашков, е 1 кофичка кисело мляко, 100 г. сирене и 6 капки витамин D на ден. Движението, спирането на цигарите и поддържането на нормално тегло също са основна профилактика.

Как се открива най-сигурно

Дензометричното измерване е уста­новен метод за диагностициране на костната структура и плътност. Изследването с TBS апаратура дава най-точни резултати за състоянието на пациента. Добрата новина е, че тази съвременна медицинска техника вече я има и у нас. Цената на изследване в столичната болница „Св. Иван Рилски“ с TBS е 100 лв., без него – 60 лв., допълни проф. Рашков. Здравната каса поема лечението на остеопороза при показател минус 2,5 след дензометрия.

 

Болестта на Бехтерев засяга не само пациента, но и цялото семейство

Една от тежките диагнози, при която основен симптом е болка­та в долната част на кръста, е болестта на Бехтерев. При 2/3 от пациентите има затруднения в работата, 1/3 са със социални проблеми и над 2/3 – с нарушения в сексуалната активност. Често се забелязват депресия и отчужденост, съчетани с нарушена самооценка. „Състоянието често е причина за напрежение в семейството. Страдащите се разгневяват на най-близките си. Болестта нарушава значително качеството на живот“, допълни д-р Мариана Иванова, ревматолог в болница „Св. Иван Рилски“ в София.

Какви са симптомите

Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване, което засяга гръбначния стълб и ставите в областта на кръста и хълбоците и това води до сраствания. Симптомите са болка в кръста, болка в ставите, износване на ставите на кръста, скованост, умора и нарушена физическа активност. В ранните фази функционалните ограничения се дължат на възпа­лението и обикновено нарастват в хода на болестта. Физическото състояние се подобрява от раздвижване и се влошава от покой.

Как се диагностицира и лекува

Най-добро визуализиране на ранните стадии на заболяването дава магнитнорезонаненото изследване. След диагностицирането на болестта трябва веднага да се започне лечение. Предписват се нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици, но ако не настъпи облекчаване, се преминава към биологични лекарства, които блокират ключови молекули на възпалението. Важна част на всички етапи от болестта е рехабилитацията.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 4 до “Ревматичните заболявания – болезнени, но преодолими

  1. Мая каза:

    На мен за болки в кръста ми помага Алпин гел. Той съдържа Тиролски клек, борови иглички, масло от Сибирска ела, ментолово масло, евкалиптово, лавандулово и други и отначало има лек охлаждащ ефект поради ментоловото масла, а след това води до затопляне и след около 30 минути болката изчезва. Ако се намажа вечерта поне до обед на следващият ден забравям за нея.

  2. Петър Младенов каза:

    Няма да знаете дали Реставит алфа и омега помага, докато не пробвате, но Реставит реално помага при артрит, ревматизъм, болки в гърба и кръста, болки в ставите.

  3. Рони каза:

    Не съм много сигурна дали наистина е толкова добър този Restavit. Много ме болят ставите и на коленете и на ръцете, и гърба. Въобще ужас!

  4. Ива Лазарова каза:

    Преди две години претърпях тежък инцидент, при който си счупих крака на две места. Заздравяването продължи много дълго, но дори след толкова време болката си я има, особено, когато времето е лошо. Нестабилна съм и заради този крак започнах да накуцвам, а преди три месеца си изкълчих и другия крак, защото залитнах и не успях да запазя равновесие. Бях се отчаяла, че от тук нататък нещата ще стават все по трудни и болезнени, когато на помощ ми се притече една приятелка. Тя бе прочела за Restavit и ми го препоръча. Не мога да ви опиша какво е да ходиш отново след като си загубил всякаква вяра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *